Alarmantno stanje

U BiH 700 bolesnika čeka transplantaciju bubrega, novi organ u 2016. dobilo njih 19

09.01.2017.
u 09:00

Trenutačno na transplantaciju bubrega u BiH čeka čak 700 oboljelih. Dosadašnjim tempom, da bi svi oni dobili nove bubrege trebalo bi proći više od 35 godina. Prema informacijama iz Federalnog fonda solidarnosti, prošle godine urađeno je svega 19 transplantacija. - Od siječnja do studenoga 2016. u UKC-u Tuzla izvršeno je 19 transplantacija bubrega, od čega 11 sa živog davatelja i osam s trupla, a šest transplantacija bubrega u inozemstvu, navode iz Fonda solidarnosti FBiH.

Financiranje i problemi

Preko ovog fonda financiraju se sve vrste transplantacija. “Troškovi pripreme davatelja i primatelja za transplantaciju bubrega, eksplantacije bubrega s trupla, te transplantacije bubrega sa živog davatelja i s trupla za navedene pacijente iznose oko 1,100.000 KM”, navode iz Fonda. Prema informacijama prof. dr. Halime Resić, predsjednice Udruge liječnika za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH, blizu 3000 stanovnika je na dijalizi, što BiH, uz Srbiju, svrstava među vodeće zemlje u regiji kada je riječ o broju pacijenata na hemodijalizi. Kako navode iz Fonda, svi pacijenti na kroničnoj dijalizi potencijalni su pacijenti za transplantaciju bubrega, uz ispunjavanje propisanih kriterija za stavljanje na listu čekanja za transplantaciju, te osiguranje dobrovoljnog davatelja ili raspoloživog trupla tkivne podudarnosti. “Za zahvate transplantacije bubrega u inozemstvu prošle godine je, uz šest realiziranih, podneseno još 16 zahtjeva”, ističu iz Fonda. - Stanje nije nimalo ružičasto, ali ne samo kod nas, jer kronična bubrežna bolest postaje globalni problem.

Zbog toga je cilj udruge, ne samo edukacija nefrologa i strategija nego i različiti programi i prevencija bolesti, na čemu ćemo u predstojećem razdoblju inzistirati. Rekla bih kako je naš problem taj što nemamo registar preddijaliznih pacijenata, nego samo onih koji su već na dijalizi. Radi se o podmukloj bolesti koja u početku ne daje nikakve simptome, a javljaju se već kad je bolest uznapredovala. Zbog toga je jako važno educirati liječnike, ali i stanovnike - objašnjava Resić. Naglašava i probleme s nedostatkom liječnika. U BiH trenutačno ima 70 nefrologa, što je, ističe, malo ako se uzme u obzir stalni rast broja oboljelih.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije