u parku “Mladen Stojanović“

U Banjoj Luci prosvjed medicinskih radnika, traže povećanje plaća

12.04.2024.
u 13:38

“Došlo je pet do 12”, moto je današnjeg prosvjednog skupa medicinskih radnika u Republici Srpskoj koji je održan u parku “Mladen Stojanović“ u Banjoj Luci.   

Ovaj put na prosvjedno okupljanje su stigli samo predsjednici sindikalnih organizacija Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, a predsjednik tog sindikata Nikola Crnčević poručio je da će, ukoliko zahtjevi medicinara ne budu ispunjeni, slijedi masovno okupljanje i prosvjed zdravstvenih radnika.

Glavni zahtjev medicinara je povećanje plaća. Traže povećanje najniže cijene rada sa 159,5 na 200 KM.

Crnčević je kazao da zdravstveni radnici kandidiraju probleme koji ih muče nekoliko godina.

- To su povećanje plaća, vraćanje regresa i toplog obroka i uvođenje statusa službene osobe za zdravstvene radnike. Vlada RS je od ove godine povećala najnižu plaću na 900 KM. Zato mi očekujemo da to povećanje minimalca poveća sve ostale plaće u oblastu zdravstva i socijalne zaštite – istakao je Crnčević.

Po njegovim riječima, zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti očekuju linearno povećanje plaća svima u toj oblasti za 200-300 KM.

Podsjetio je da su zdravstveni radnici ostali uskraćeni za topli obrok i regres prije nekoliko godina. Te novčane naknade su “utopljene u plaću“, a zdravstveni radnici traže da se posebno iskazuju.

Tajnik u Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite RS Zoran Milutinović ocijenio je da povećanje plaća znači vraćanje digniteta zdravstvenih radnika.

- Povećanjem minimalca na 900 KM ugrožene su ostale kategorije zaposlenih u zdravstvu. Došli smo u situaciju da medicinska sestra sa srednjom stručnom spremom i NK radnik imaju razliku u plaći od nekih 100 KM. Mislim da to nema nigdje u svijetu - smatra Milutinović.

Kaže da je Sindikat slao dopise Ministarstvu zdravlja RS, shodno Zakonu o plaćama i pregovorima o povećanju cijene rada, a posljednji zahtjev je bio povećanje cijene rada na 175 KM.

- Međutim, najmanje treba da ide povećanje najniže cijene rada na 200 KM svim zaposlenima u zdravstvu. A ni tada ne bismo došli do spomenutog omjera u platama - dodao je Milutinović.

Kako je naveo, ministar zdravstva i socijalne zaštite je bio na pregovorima sa sindikalcima i njegov odgovor je uvijek bio "da trenutno nema para u proračunu, da se strpe i da sačekaju“ .

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?