Ponovno podizanje napetosti 32 godine od događaja koji su bili uvod u rat

U Banjoj Luci obilježavanje 9. siječnja, a u Sarajevu organiziraju protuskup

08.01.2024.
u 07:00

Vlasti Republike Srpske najavile su kako će ovogodišnje obilježavanje Dana RS-a biti najspektakularnije do sada, a najvažniji događaj bit će na ulicama Banje Luke sa svečanim postrojem policijskih snaga tog entiteta

Očekivano, najava obilježavanja 9. siječnja, koji se u Republici Srpskoj doživljava kao praznik toga entiteta, a u nekoliko navrata osporio ga je Ustavni sud BiH, ponovno je podijelila javnost i potaknula napetosti. Umjesto da to bude povod za traženje rješenja, domaći političari i prateći im statisti iz nevladinih organizacija počeli su s dokazivanjem tko je veći “patriot” otrcanim frazama koje sjajno služe za očuvanje njihovih pozicija i sinekura, piše Večernji list BiH.

Vlasti Republike Srpske najavile su kako će ovogodišnje obilježavanje Dana RS-a biti najspektakularnije do sada, a najvažniji događaj bit će na ulicama Banje Luke sa svečanim postrojem policijskih snaga tog entiteta. Ovogodišnje obilježavanje bit će pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji se i sam nalazi pod udarom pravosudnih vlasti zbog negiranje odluka visokog međunarodnog predstavnika te napose najutjecajnijih stranih administracija angažiranih u zemlji.

Potezi HDZ-a i SDA

Ranije je Ustavni sud BiH taj praznik proglasio neustavnim, a visoki predstavnik Christian Schmidt pozvao Tužiteljstvo BiH da reagira na nepoštivanje te presude. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare entitetski predsjednik rekao je kako će ovogodišnje obilježavanje 9. siječnja biti organizirano u ovome gradu uz uobičajeni mimohod u kojemu uglavnom sudjeluju pripadnici policije, ali i vojni veterani. Ustavni sud BiH je 2016. obilježavanje 9. siječnja kao Dana RS-a proglasio neustavnim jer je taj datum izabran u znak sjećanja na jednostranu odluku dijela srpskih zastupnika u Skupštini tadašnje SR BiH iz 1992. da proglase uspostavu “republike srpskog naroda u BiH”. Kako je ocijenio Ustavni sud, u RS-u su, obilježavajući 9. siječnja, diskriminirali Hrvate i Bošnjake u tom entitetu kao pripadnike ravnopravnih konstitutivnih naroda jer je uspostava samoproglašene “republike srpskog naroda” bila uvod u rat i masovne etničke progone te ratne zločine. Dodik je u srijedu pred novinarima tvrdio kako su odluke iz siječnja 1992. na Palama donesene jer su “Stranka demokratske akcije i HDZ BiH radili na razbijanju BiH izvlačeći je iz Jugoslavije”.

- Poslije su muslimani i strani suci okarakterizirali da to nekoga vrijeđa. Ne vrijeđa nikoga - tvrdi Dodik uz poruku kako ne postoji sila koja može zabraniti obilježavanje 9. siječnja. Dodao je kako takvo što za Srbe nema alternativu.

- Ne može netko sa strane doći i nama reći što ćemo obilježavati. To je isto kao kad bi netko došao i nama rekao da 7. siječnja nije Božić. Tako mi to gledamo - rekao je Dodik u Banjoj Luci. Po njegovu tumačenju, Republika Srpska je nastala 9. siječnja 1992. godine, da je kasnije Ustavni sud BiH, odnosno strani i bošnjački suci u tome Sudu okarakterizirali da taj datum nekoga vrijeđa. - Deveti siječnja je istinski i iskonski dan koji smo mi Srbi na ovim prostorima odredili. Odreći se toga dana jednako je odreći se sebe, svoje povijesti, pogaziti sve, prihvatiti da ste spremni slušati diktat muslimana i stranaca te tako mijenjati svoj karakter i obilježje, a to nije moguće - istaknuo je Dodik.

Velika Srbija

Visoki predstavnik Schmidt u prosincu je upozorio kako Tužiteljstvo BiH mora reagirati i sankcionirati dužnosnike u tijelima vlasti u BiH koji se odluče sudjelovati u obilježavanju 9. siječnja jer su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće, a njihovo nepoštivanje predstavlja kazneno djelo. Nije dugo trebalo čekati na odgovor. Prvi su u toj koloni reagirali iz Kruga 99. Najavili su za prekosutra održavanje prosvjeda u Sarajevu pod nazivom “Svi za Bosnu, Bosna za sve!”.

Prosvjed bi se trebao održati kod spomenika kralju Tvrtku. - Podignite svoj glas protiv destabilizacije i separatističkih politika u Bosni i Hercegovini - izjavio je, najavljujući prosvjed, predsjednik Foruma mladih Rijad Ahmetović na konferenciji za novinare Kruga 99, na kojoj je predsjednik Adil Kulenović zbrojio aktivnosti ove organizacije u prošloj godini. Član asocijacije Senadin Lavić istaknuo je da je 2023. godina završila zagovaranjem otvorenog iredentizma velikosrbijanske politike u Bosni, politike koja služi ideji “’srpskog sveta’ kao najnovijeg morbidnog pakiranja stare ideje o velikoj Srbiji”. Očekuje se da će u pripravnosti toga dana biti više policijskih agencija.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?