22. dan Paoče

U atraktivnom potezanju konopa nevjeste bile bolje od Paočanki, a zetovi od Paočana

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
22.08.2016.
u 09:00

Još 1995. godine u malom čitlučkom selu Paoča, koje pripada župi Gradnići, održano je prvo okupljanje i druženje mještana pod nazivom “Dan Paoče”. Za svaku je pohvalu što su to druženje i okupljanje mještana nastavili njegovati i održavati sve do danas. Ta se tradicija nastavila i u subotu, 20. kolovoza ove godine, kada se okupilo 200-ak mještana tog sela, više od 300 Paočana, njihove rodbine i prijatelja koji žive u BiH, Republici Hrvatskoj, Europi i ostali dijelovima svijeta. Tom prigodom Paočani su ujedno obilježili i 32. obljetnicu izgradnje zavjetne kapelice bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u svom selu. Proslava 22. dana Paoče počela je okupljanjem kod zavjetne kapelice bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, gdje je održana sveta misa zahvalnica koju je, uz suslavlje fra Dinka Maslaća i novog gradnićkog župnika fra Nikole Rosančića, predvodio i na kojoj je nadahnuto i poučno propovijedao dosadašnji gradnićki župnih fra Ferdo Boban. Fra Ferdo je u svojoj propovijedi kazao kako je najbolje da se u zajedničkom životu o svemu dogovaramo i da se razumijemo jer samo tako možemo biti uvijek sabrani kao jedna obitelj. Nakon svete mise na obližnjem prostranom platou ispred Doma kulture pripremljena je bogata gozba za sve te priređen opsežan kulturno-zabavni program s glazbom, pjesmom, plesom i druženjem. Ipak, najviše pozornosti privuklo je tradicionalno natjecanje u potezanje konopa. Prva su se natjecala djeca pa su se na kraju i pobjednici i gubitnici zajedno sladili. Uslijedila je prava atrakcija uz veliko oduševljene nazočnih jer su se u potezanju konopa počele natjecati Paočanke protiv svojih nevjesta. Teško je opisati tu nevjerojatnu žensku snagu, ta se atrakcija može samo doživjeti.

Na kraju su, ipak, s 2:0 pobijedile nevjeste i dokazale da su one spretnije i jače od Paočanki te da su odsad one “gazdarice u kući”.

Potom su konop na kojem je visio pršut nastavili potezati Paočani i njihovi zetovi. Nakon mukotrpnog divovskog povlačenja konopa sa zavezanim pršutom zetovi su konačno nakon pune dvije godine zasluženo pobijedili Paočane. Nakon te atrakcije, članovi novoutemeljene Udruge “Dani Paoče”, čiji je cilj podizanje svijesti o čuvanju i unapređivanju kulturno-povijesne baštine Paoče te organiziranje kulturnih manifestacija, uručili su priznanja zaslužnima za održavanje te manifestacije. U povodu održavanja 22. dana Paoče, Udruga je utemeljitelju Dana Paoče Valentinu Ćoriću dodijelila titulu počasnog člana te udruge za iskazan doprinos obilježavanju Dana Paoče. Priznanje je preuzela njegova kći Valentina Ćorić. Zahvalnice su uručene župniku fra Ferdi Bobanu te čitlučkom načelniku Ivi Jerkiću za svekoliku potporu Danima Paoče. Posebnu su nagradu župljani uručili fra Ferdi kojeg su ispratili na službu u Konjic. Potom je okupljanje više od 500 Paočana, njihove rodbine, prijatelja i gostiju nastavljeno pučkim slavljem uz prijateljske razgovore, akorde VIS-a Lavanda, gangu i bećarac, bogatu tombolu te obilatu gozbu hercegovačkih specijaliteta i glasovitih vina Podruma “Andrija”. Stoga i ne čudi što je fešta trajala cijelu noć na nedjelju. Bio je to doista jedinstven i neponovljiv duhovno-kulturni i zabavni ugođaj kakav znaju organizirati samo vrijedni Paočani.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije