Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U akciji 'Orka' uhićena kriminalna skupina koja je pljačkala bankomate

12. rujna 2019. u 16:19 0 komentara 314 prikaza

U akciji "Orka", koja je provedena na širem području FBiH i Istočnog Sarajeva, danas je uhićeno trinaest osoba koje se terete za izvršenje krivičnih djela organiziranog kriminala, teških krađa i neovlaštenog prometa opojnih droga, a zaplijenjena je i veća količina novca, eksploziva i podesnih sredstava i aparata, potvrdio je danas u Mostaru načelnik Federalne istražne službe kriminalističke policije Nurudin Hafizović.

- Ova organizirana kriminalna skupina djelovala je u periodu od 2014. do 2019., godine i ona je uz upotrebu vatrenog oružja, podesnih sredstava, eksploziva, plina, izvršila više krivičnih djela, a predmetom izvršenja tih djela bili su bankomati, merkatori, benzinske postaje, tržni centri te transportna poduzeća - ustvrdio je Hafizović.

Na taj način, kako je naglasio, ova kriminalna skupina stekla je imovinsku korist od milijun maraka te pričinila višemilijunsku štetu privrednim subjektima i fizičkim licima.

Dodao je kako su u sklopu akcije izvršeni pretresi na 14 lokacija na širem području FBiH i jedan pretres na području Istočnog Sarajeva te da će uhićene osobe nakon kriminalističke obrade biti predate postupajućem tužitelju Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije.

- Četrnaest osoba tretirano je kao izvršitelji ovih krivičnih djela, od kojih je trinaest osoba pod nadzorom Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, dok se jedna osoba trenutačno nedostupna i nalazi se u Republici Hrvatskoj - potvrdio je Hafizović.

Ovom prilikom riješeno je 29 kaznenih djela koje je počinila ova organizovana kriminalna grupa.

- Ova krivična djela počinjena su na širem području FBiH, odnosno, na području Sarajevske županije, Kupresa, Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije. Radi se, između ostalog, o napadu- razbojstvu izvršenom na bankomate u Bingu, Robotu i Namexu i ta krivična djela vezujemo uz upotrebu plina i eksploziva - kazao je Hafizović.

Uz veliki broj predmeta koji se vezuju za izvršenje navedenih krivičnih djela, tijekom pretresa pronađena je i veća količina novca, oko 15 kilograma eksploziva, podesna sredstva i aparatura, ometači alarmnih sustava, oružje, te policijska uniforma.

Hafizović je potvrdio i kako se osoba inicijala R.B. može označiti kao vođa navedene kriminalne skupine te da je riječ o osobi koja je i u prethodnom periodu, u prethodnim aktivnostima Federalne uprave policije također tretirana kao organizator i vođa kriminalne skupine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.