Vlada FBiH osigurala sredstva za Fond solidarnosti

U 2017. izdvajat će se 10,2% ukupnih prihoda od obveznog osiguranja

09.04.2017.
u 09:00

Na prijedlog Federalnog ministra zdravstva, Vlada FBiH donijela je odluku o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti Federacije BiH za 2017. godinu, piše Večernji list BiH.

Broj pacijenata sve veći

U cilju osiguranja sredstava federalne solidarnosti, za financiranje prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju BiH i pružanje prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti na teritoriju FBiH, u 2017. godini bit će izdvajano 10,2 posto ukupnih prihoda ostvarenih na osnovi doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje. Od ukupno obračunatog iznosa, 89,8 posto bit će usmjereno na propisane račune zavoda zdravstvenog osiguranja županija, a 10,2 posto na propisani račun izdvojenih sredstava Fonda solidarnosti FBiH Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Ovom odlukom osigurava se zakonit, kontinuiran i transparentan način prikupljanja sredstava federalne solidarnosti s naglaskom na obveznost izdvajanja ovih sredstava u određenom postotku prilikom svake uplate doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje. Sredstvima Fonda solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH financira se najsloženije zdravstvene usluge i nabavu lijekova za liječenje teških oboljenja. Broj oboljelih od malignih bolesti konstantno raste, a više od 12.000 oboljelih od raznih vrsta malignih oboljenja trenutačno se liječi preko Federalnog fonda solidarnosti. Imamo problema s inovativnim lijekovima, prije svega, onima koji su iznimno skupi. Riječ je o lijekovima koji po pacijentu iznose i do 150.000 KM godišnje, međutim, Fond ne može udovoljiti svim pacijentima kojima je to preporučeno. Prema dostupnim podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, samo u 2014. godini Fond solidarnosti financirao je liječenje izvan granica BiH za 224 osobe.

Izvori financiranja

Tijekom 2015. godine samo u povih šest mjeseci toliko je osoba otišlo na liječenje. U prošloj godini povećan je značajan broj zahtjeva za liječenja u inozemstvu u odnosu na prethodne godine. Naime, podneseno je više od 500, a odobreno 430 zahtjeva. Određen broj zahtjeva nije odobren jer nisu bili u skladu s pravilnikom o liječenju u inozemstvu. Također, evidentna je i činjenica prema kojoj je poslovanje Federalnog fonda solidarnosti iz godine u godinu opterećeno i stalnim pritiscima proširenja djelatnosti tog fonda s financiranjem novih oblika visoko diferencirane zdravstvene zaštite, odnosno financiranjem novih prioritetnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju BiH. Zbog stalnog povećanja broja pacijenata s indikacijom za korištenje citostatika, a riječ je skupim preparatima, već dulje vrijeme su intenzivirane aktivnosti da mjerodavne institucije u Federaciji BiH iznađu načina za povećanje novca za Federalni fond solidarnosti. Inicirano je i formiranje fonda za nabavu skupih lijekova, među kojima bi bili i citostatici, a koji bi se financirao novcem iz drugih izvora, primjerice trošarina na duhan i alkohol, povrata PDV-a. Inače, na listi za liječenje malignih neoplazmi (citostatici) nalazi se 67 lijekova s više od 157 različitih oblika i jačina.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije