Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U 179 inspekcijskih nadzora zatečena 53 neprijavljena radnika

13. siječnja 2016. u 14:47 0 komentara 150 prikaza
inspekcija

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH, u nastavku aktivnosti kontrole zakonitosti poslovanja, su dana 12.01.2016. godine izvršili 179 inspekcijskih nadzora. Zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno su zapečatili 27 objekata u kojima su zatečena 53 neprijavljena radnika.

U tijeku inspekcijskog nadzora utvrđeno je da 12 objekata obavlja djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranja prometa izdato je 98 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 255.650,00 KM.

Navedene aktivnosti izvršene su na području Federacije BiH, a u ovim kontrolama angažovani su timovi inspektora iz nadležnih županijskih poreznih ureda, Sektora za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa i Odsjeka za obavještavanje i istrage.

Aktivnost inspekcijskog nadzora se nastavlja. Porezna uprava poziva porezne obveznike da izvršavaju svoje obaveze, a građane da uz punu diskreciju prijave nepoštivanje poreznih zakona, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neizdavanje fiskalnih računa i druge koruptivne radnje.

Prijave se mogu dostaviti putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610 i putem besplatnog poziva 080 020 333.

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.