AKCIJE

Tvrtke uskoro na udaru zbog djelatnika na crno

radnici
Marko Prpic/PIXSELL
04.09.2014.
u 09:16

Mirovinski fond FBiH u krizi zbog manje uplate doprinosa na mirovinsko i zdravstveno osiguranje

Kako bi se poboljšalo punjenje proračuna iz kojeg bi se redovitije isplaćivale mirovine u Federaciji BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove mogla bi uskoro organizirati novu akciju po tvrtkama koje svoje radnike zapošljavaju na crno.

Zahtjev Vladi FBiH

Cilj akcije je da se smanji broj radnika kojima se ne uplaćuju doprinosi na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, što se izravno reflektira na manjak novca u mirovinskom fondu Federacije BiH. Iako još nema službene najave kad bi inspektori mogli krenuti u akciju, ovakav zahtjev federalnoj Vladi uputio je prekjučer Savez udruga umirovljenika Federacije BiH. Uz napomenu “kako trenutačno nema uvjeta za povećanje mirovina u FBiH, ali onog trenutka kad se uvjeti steknu, reagirat ćemo”, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić obećao je umirovljenicima da će krenuti s primjenom propisa o suzbijanju rada na crno. Uime Saveza umirovljenika, predsjednik skupštine Omer Omerefendić u tom kontekstu izrazio je nadu da će, kad zaživi legislativa aktualne Vlade o prekršajima i inspekcijama, rezultati u suzbijanju rada na crno doprinijeti ovom željenom cilju. Spomenimo da je prošla akcija inspektora dala polovične rezultate.

Policija u osiguranju

Kao i prošla, i nova akcija inspekcijskih službi bit će usmjerena na kontrolu zakonitosti angažiranja zaposlenih, isplatu plaća i nadzor predaje konačnog obračuna, kao i na uplate doprinosa i proces fiskalizacije. Nositelj provedbe pojačanog nadzora rada na crno je Federalna uprava za inspekcijske poslove, a u aktivnosti bi trebali biti uključeni: županijske uprave za inspekcijske poslove, Porezna uprava FBiH, federalni i županijski zavodi za zapošljavanje, Jedinica za potporu FMUP-a, Ministarstvo sigurnosti BiH (Odjel za strance) te Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. Na temelju analiza zbog rada na crno proračun Federacije BiH godišnje gubi oko 250 milijuna KM. Prema podacima entitetskih i državnog Zavoda za statistiku, više od 200 tisuća radnika nije prijavljeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?