uvođenje nove tehnologije

Tvrtke Emsol i Emerus uvode IT revoluciju u industriji Hercegovine

06.02.2023.
u 08:06

Mnogo se jednostavnije može nadzirati proizvodnju, spriječiti havarije i navrijeme otkriti kvarove na strojevima

Nedavno su mostarska kompanija Emsol i širokobriješka Emerus naznačile svojevrsnu revoluciju u industriji u Hercegovini ugrađujući sustav koji će kompaniji koja prerađuje aluminij pomoći u ranom detektiranju kvarova, čime će značajno smanjiti troškove te planirati vrijeme popravka i remonta, piše Večernji list BiH

Riječ je o sustavu senzora koji su umreženi IT tehnologijom, pa uopće nije potrebno biti kod stroja kako bi se otkrile promjene.

Teško osjetne

Posebnim mjerenjem temperature, vibracija, akustičnih emisija i drugih parametara, senzori dobivaju kompletnu sliku stanja koja promiče ljudskim osjetilima i zastarjeloj tehnologiji. Istodobno, takve stvari ljudskim osjetilima nisu primjetne.

- Uz želju da unaprijedimo naš sustav upravljanja imovinom, ugradili smo prediktivno održavanje u naš CMMS, a potaknuti dosadašnjim pozitivnim iskustvima s tvrtkom Emsol d. o. o., odlučili smo instalirati njezino rješenje "Nanoprecise", odnosno senzore The MachineDoctor™. Tim senzorima, gdje su ugrađena rješenja industrije 4.0, podižemo naš sustav upravljanja imovinom na višu razinu - naveli su iz Tehničkoga odjela kompanije Emerus iz Širokog Brijega.

Nakon što su predstavnici Emsola instalirali senzore, sada se stanje strojeva doslovno može pratiti iz ureda, odnosno na zaslonu mobitela, gdje se u svakome trenutku očitavaju ključni parametri važni za pojedine strojeve. Objasnili su kako je poznato da preopterećenost proizvodne opreme rezultira neplaniranim kvarovima, a kvarovi zahtijevaju zastoje, novčane i vremenske gubitke koje je teško ili nemoguće nadoknaditi. Kontinuirano praćenje stanja opreme omogućuje pravodobnu reakciju i sprječavanje gubitaka.

Senzorska aplikacija očitava podatke i prenosi ih na zaslon korisnika u stvarnom vremenu, koristeći IoT tehnologiju. Održavanje temeljeno na stalnom praćenju stanja opreme pomoću precizno dobivenih podataka utvrđuje potencijalni kvar na komponentama i strojevima koji još uvijek nemaju evidentan kvar. Zato je Emerus odlučio povjerenje dati tvrtki Emsol d. o. o. te ugraditi njezine moderne i jedinstvene senzore "Nanoprecise" koji mjere čak šest parametara istodobno te, uz vibraciju, temperaturu, akustične emisije, daju i podatke o vlažnosti, brzini okretanja te magnetnom toku. Emerusov i Emsolov iskorak prema četvrtoj industrijskoj revoluciji jedan je od pionirskih pothvata u Hercegovini, a u konačnici vlasnicima tvrtki omogućuje bolju kontrolu i razumijevanje svakog aspekta poslovanja te korištenje trenutačnih podataka za povećanje produktivnosti, poboljšanje procesa i poticanje rasta.

Zaštita radnika

Tvrtka Emsol, nastala od nekoliko bivših djelatnika nakon što je mostarski Aluminij prestao s radom, na početku se ključno bavila održavanjem kranskih i elektromehaničkih sustava, kao i projektiranjem novih ili modernizacijom starih industrijskih postrojenja. Nedavno su potpisali još jedan ugovor o partnerstvu s Nanoprecisom.

Cilj toga sporazuma je ponuditi rješenja koja će omogućiti poduzećima da poboljšaju sigurnost svojih radnika, eliminiraju neplanirane zastoje i smanje zagađenje CO2. Uz to, Emsol ugrađuje i sustave Tan Delta - Oil Condition Monitoring, svjetskog lidera u praćenju kvalitete svih vrsta ulja u strojevima s također IoT tehnologijom.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije