Cestovna infrastruktura

Tuzlanska županija dobiva autocestu, veže se s Orašjem i Žepčem

storyeditor/2024-03-20/PXL_180324_111860907.jpg
04.04.2024.
u 21:50

Očekuje se intenziviranje aktivnosti na nekoliko planiranih projekata, a među njima je i strateški značajan projekt prometne revitalizacije sjevera BiH

Nakon što je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i veza, donijela dvije odluke kojima je usvojila programe utroška sredstava za kapitalne transfere javnim poduzećima namijenjene za cestovnu infrastrukturu i izgradnju cesta za ovu godinu, očekuje se intenziviranje aktivnosti na nekoliko planiranih projekata, a među njima je i strateški značajan projekt prometne revitalizacije sjevera BiH, odnosno Tuzlanske i Posavske županije, piše Večernji list BiH.

Za izgradnju autoceste Orašje - Tuzla, dionica Maoča - Tuzla, LOT 5 Čanići - Tuzla (u dužini od osam km), planiran je iznos od 12,906.649 KM, i to za projektiranje, eksproprijaciju i građenje. Provoditelj projekta je JP Autoceste Federacije BiH d. o. o. Mostar.

LOT 5

Prema planu poslovanja za 2024., planirano je da do kraja godine počnu radovi na LOT-u 5 Čanići - Šićki Brod (Tuzla), a takvu vijest s iznimnim je odobravanjem dočekala i brojna te izrazito jaka poslovna zajednica u Tuzlanskoj županiji.

U ovom se trenutku radi na izradi glavnog projekta. Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine uputile su zahtjev Službi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Grada Tuzle za dozvolu vršenja pripremnih radnji u svrhu eksproprijacije zemljišta za izgradnju autoceste Orašje - Tuzla, točnije dionice Tuzla - Maoča, poddionice Čanići - Šićki Brod, kao i za izvođenje geotehničke misije G21. Tako je Grad Tuzla informiran o planovima Autocesta Federacije BiH za izgradnju autoceste na spomenutom području te da je u tijeku izrada Glavnog projekta za autocestu Orašje - Tuzla, dionicu Tuzla - Maoča, 2. faza, kao i odgovarajuće studije. Zahtjevom za dozvolu pripremnih radnji Autoceste Federacije BiH najavljuju uskoro i početak postupka eksproprijacije zemljišta na spomenutom području te ističu da su već osigurana sredstva za pripremne radnje u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon što završe glavni projekt, s elaboratima eksproprijacije, uz zahtjev će ih dostaviti Službi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Grada Tuzle. Realizacija ovog infrastrukturnog projekta vrlo je značajna za Tuzlu, ali, isto tako, projekt iziskuje određene pripremne i administrativne korake kako bi se osiguralo njegovo provođenje u skladu sa zakonskim procedurama. Iz Vlade Tuzlanske županije jučer su uputili poziv za realizaciju strateških projekata za Tuzlansku županiju u području cestovne infrastrukture, a to su, kako je naveo ministar trgovine, turizma i prometa TŽ-a Denis Bećirović, izgradnja autoceste Orašje - Tuzla kao dijela autoceste Sarajevo - Beograd, izgradnja autoceste Tuzla - Žepče kao dijela autoceste Sarajevo - Beograd, izgradnja brze ceste Kalesija - Tuzla - Doboj te modernizacija magistralne ceste M-18, Tuzla - Sarajevo.

Važnost za ekonomiju

Povezivanje s Orašjem, ali i Žepčem, značilo bi da prostor Tuzlanske županije postaje međunarodno značajno prometno čvorište, a to će osobito biti važno iz kuta daljnjeg razvoja uspješne poslovne zajednice u ovoj županiji, a poglavito izvozno orijentiranih poduzeća. Na sjeveru će se buduća autocesta preko Orašja spajati na paneuropski prometni koridor X, što sa sobom donosi i nove mogućnosti razvoja Tuzlanske županije, Posavske županije, kao i Distrikta Brčko. Prema svemu sudeći, sjeverni dio BiH očekuju dobre vijesti u dogledno vrijeme, a ako se tomu doda i činjenica da brojne lokalne zajednice na ovom području vlastitim mjerama stvaraju povoljniji poslovni ambijent, jasno je kako sinergija navedenih procesa otvara mogućnost rasta poslovanja, kao i novih radnih mjesta. Naravno, prednosti će osjetiti i svi žitelji koji će sada imati mogućnost bržeg i ugodnijeg putovanja među općinama i gradovima navedenog dijela Bosne i Hercegovine.

Uz autocestu, namjera je ulaganje i u ostale vrste i tipove prometnice, a nedavno je istom odlukom, koja je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i veza usvojena na Vladi Federacije BiH, predviđen i iznos od 2,500.000 KM koji je namijenjen za izgradnju dionice Šićki Brod - Đurđevik na trasi ceste Tuzla - Sarajevo. Provoditelj je JP Ceste FBiH, a sredstva su namijenjena za projektiranje, eksproprijaciju, građenje i nadzor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?