Elektrotehnička škola

Tuzla uvodi zanimanje monter fotonaponskih sustava

16.01.2024.
u 16:19

Jedan od razloga zašto je ovo zanimanje vrlo važno je energetska tranzicija koju BiH mora uraditi - kazao je ministar Omerović

Ministar obrazovanja i znanosti Tuzlanske županije Ahmed Omerović posjetio je Elektrotehničku školu u Tuzli u povodu stvaranja uvjeta za uvođenje obrazovanja učenika za zanimanje monter fotonaponskih sustava i edukacije za profesore elektro i građevinske struke, najavljene za iduća tri dana. Edukaciju za unaprjeđenje vještina i znanja za planiranje, montiranje i održavanje fotonaponskih sustava organizira Centar za ekologiju i energiju Tuzla kao partner županijskom Ministarstvu obrazovanja i Caritasu Švicarske. Najvažniji prvi korak je suradnja s Pedagoškim zavodom i donošenje novog nastavnog plana i programa za ovo zanimanje, rekao je ministar Omerović. - Trenutačno su u tijeku formalno-pravne procedure za uvođenje ovog zanimanja u Elektrotehničkoj školi u Tuzli, ali važan segment u svemu ovome jest i obuka kadra - naših profesora koji će predavati ovu oblast, koji će pripremati sve učenike koji upišu ovo zanimanje i koji će ih pripremati da steknu određena znanja, vještine i kompetencije kako bi mogli na tržištu rada dati sve ono što je potrebno. Jedan od razloga što je ovo zanimanje vrlo važno je energetska tranzicija koju BiH mora uraditi - kazao je ministar Omerović. Direktorica Centra za energiju i ekologiju Tuzla Džemila Agić apostrofira kao izniman primjer suradnju s resornim ministarstvom i Pedagoškim zavodom.

- Postoji sinergija između županijskog ministarstva, Pedagoškog zavoda, menadžmenta dviju škola i naših međunarodnih partnera koji samo imaju dobru volju i želju pomoći Bosni i Hercegovini da uskladimo naš obrazovni sustav i nastavni program u skladu s europskim i svjetskim trendovima - izjavila je ona. Centar za ekologiju i energiju Tuzla provodi ovaj projekt u suradnji sa švicarskim partnerima Fordervein (Švicarska udruga za podršku) i Polybau škola/Centar za obuku Uzwil koji i financiraju ove projekte. Stručna teorijska i praktična obuka organizirana je s profesorima iz Švicarske. Ravnatelj Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla Mirnes Avdić naglašava da je urađeno istraživanje pokazalo da ni jedna škola u BiH ne obrazuje učenike za navedeno zanimanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?