Svjetska zdravstvena organizacija

Tuzla i Sarajevo među najzagađenijim gradovima Europe

zagadjenje
13.05.2016.
u 10:23

Najnoviji podaci Svjetske zdravstvene organizacije o zagađenosti zraka govore da je Tuzla drugi najzagađeniji grad u Europi, a Sarajevo je treći najzagađeniji glavni grad zemalja europskog kontinenta.

U odnosu na prethodnu, objavljenu prije dvije godine, baza podataka je sada udvostručena odnosno sadrži podatke o zagađenju zraka iz 3000 gradova u 103 zemlje. Sve je više gradova u kojima se mjeri razina zagađenja zraka i sve je više prepoznat pogubni utjecaj koji zagađenje zraka lebdećim česticama ima po zdravlje stanovnika.

Zagađeni zrak ubije više od 3 milijuna ljudi godišnje, više i od malarije i od AIDS-a i sada je najveći pojedinačni "ubojica" u svijetu.

Kada je u pitanju zagađenje finim lebdećim česticama, onim manjim od 2,5 mikrometra (PM2.5) , najgore stanje je u gradovima Indije – 16 od 30 najzagađenijih gradova svijeta nalazi se u Indiji. Stanje u Kini se polako popravlja, tako da je samo pet kineskih gradova na popisu najzagađenijih 30. 

Najzagađeniji grad svijeta je Onitsha, brzorastuća luka u jugoistočnoj Nigeriji gdje su zabilježene srednje godišnje vrijednosti lebdećih čestica manjih od 10 mikrometara (PM10) od skoro 600, što je 30 puta više od razine kojeg preporučuje WHO (20 mikrograma po m3).

U gradovima razvijenog dijela svijeta zabilježene su mnogo niže koncentracije - u Sidneju 17, New Yorku 16, Londonu 22, Beču 23, Berlinu 24, Parizu i Rimu 28 mikrograma po m3 PM10.

Na popisu su samo dva grada iz Bosne i Hercegovine i to Tuzla i Sarajevo. Sarajevo sa 50 mikrograma po m3, koliko je izmjereno u 2010. godini, dijeli 535.-544. mjesto na popisu gradova svijeta po zagađenosti zraka lebdećim česticama PM10, dok Tuzla sa izmjerenih 65 mikrograma po m3 dijeli 121. – 130. mjesto na popisu gradova svijeta po zagađenosti zraka finim lebdećim česticama PM2.5, prenosi Klix. 

Sarajevo je na ovom popisu, treći najzagađeniji glavni grad Europe, nakon Tbilisija, glavnog grada Gruzije i Skopja, glavnog grada Makedonije, dok je Tuzla, drugi najzagađeniji grad Europe, nakon Tetova u Makedoniji.

Od glavnih gradova regije, nakon Skopja i Sarajeva, najzagađeniji je Beograd sa 37 mikrograma po m3, u Zagrebu je izmjereno 36, Podgorici 34, Ljubljani 25 mikrograma po m3 PM10.

Potrebno je napomenuti da su podaci iz BiH jako stari, čak iz 2010. godine, dok se najveći dio podataka u bazi odnosi na 2013. i 2014. godinu. 

Nažalost, podaci o zagađenju zraka iz BiH se zadnjih godina uopće ne dostavljaju Europskoj agenciji za okoliš, čije podatke, za najveći broj zemalja Europe, koristi Svjetska zdravstvena organizacija za pravljenje svoje baze podataka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?