Javnost traži mjere i rezultate

Tužiteljstvo istražuje smrt dječaka Mahira i navode roditelja o zlostavljanju u školi

05.01.2016.
u 07:00

Županijsko tužiteljstvo objavilo je kako se ispituju sve okolnosti pod kojima je došlo do smrti dječaka

Slučaj samoubojstva četrnaestogodišnjeg dječaka Mahira Rakovca u Sarajevu pokrenuo je lavinu koja bi mogla rezultirati pravosudnim gonjenjem odgovornih za navodno zlostavljanje dječaka, ali i velikom reformom kaznenog i obrazovnog sustava u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Nakon javnih tvrdnji roditelja nesretnog dječaka da je on bio žrtva stravičnog zlostavljanja od svojih vršnjaka u školi, što je, po njihovu uvjerenju, i dovelo do samoubojstva, sarajevska policija i Tužiteljstvo pokrenuli su istragu. Županijsko tužiteljstvo objavilo je da se ispituju sve okolnosti pod kojima je došlo do smrti dječaka.

Istražne radnje

- U pogledu navoda o vršnjačkom nasilju, Tužiteljstvo, u suradnji sa županijskim MUP-om, provodi istražne radnje kako bi se rasvijetlile sve relevante okolnosti, a na temelju navoda očuha i majke preminulog dječaka, poručuju iz Županijskog tužiteljstva.

Ministar unutarnjih poslova Sarajevske županije Ismir Jusko je komentirajući navode o zlostavljanju Mahira Rakovca od drugih tinejdžera zapitao što možemo očekivati od te osobe u starijoj dobi ako sada takvo ponašanje prođe nekažnjeno. On je potvrdio kako je MUP završio svoj dio posla u istrazi i da je predmet proslijeđen Županijskom tužiteljstvu. Ministar Jusko je naglasio da se određeni zakoni moraju modificirati, posebno kada je u pitanju vršnjačko nasilje i maloljetnička delinkvencija.

- Ovaj zakon se treba pooštriti jer je naša kaznena politika iznimno loša, a mora djelovati i preventivno i represivno, kazao je Jusko gostujući na BH radiju 1.

On podsjeća kako postoji takozvani sustav individualizacije kazne, što znači da kada osobu koja je počinila određeno kazneno djelo kao što je, primjerice, vršnjačko nasilje, adekvatno kaznite, automatski šaljete svima ostalima signal što se događa kada se napravi takvo djelo.

Nakon višetjedne šutnje, oglasili su se i iz Međunarodne osnovne škole na Ilidži, gdje se, prema tvrdnjama Mahirovih roditelja, događalo zlostavljanje nesretnog dječaka. Napominju kako je Mahir bio učenik njihove škole osam godina, od čega šest godina u Tuzli i dvije godine u Sarajevu, zaključno s lipnjem 2015. godine te da ga se sjećaju "kao primjernog učenika". Tvrde kako su tijekom njegova školovanja redovito komunicirali s roditeljima, uključujući i posjete roditeljskom domu.

Prepiska škole i majke

- U konkretnom slučaju, za vrijeme školovanja u Sarajevu upriličena su dva takva posjeta tijekom kojih majka nije imala nikakvih pritužbi, a osobito ne u vidu eventualnog zlostavljanja djeteta.

Također, ističemo kako nitko od sudionika odgojno-obrazovnog procesa nije upozoren niti upoznat od učenika ili roditelja da je Mahir tijekom trajanja školovanja imao problema koji se mogu dovesti u vezu s njegovom tragičnom smrću.

O svemu navedenom svjedoči i e-mail prepiska škole i majke iz koje se jasno vidi da se ona isključivo odnosila na ocjene i uspjeh učenika, priopćeno je iz Međunarodne osnovne škole, uz napomenu da "uzrok ovog nemilog događaja treba tražiti na drugom mjestu".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?