Počelo iznošenje završnih riječi protiv osam pripadnika ABiH za ratni zločin

Tužiteljstvo dokazalo masakr nad Hrvatima u Križančevu

storyeditor/2023-05-16/krizancevo_1.jpg
17.05.2023.
u 17:22

Zaštićeni svjedoci Tužiteljstva BiH K-1, K-3 i K-5 (najvjerojatnije bivši pripadnici Armije BiH) potvrdili su kako se 12 pripadnika HVO-a mještana, koji su branili svoje rodne kuće u selu Šafradin kod Viteza, predalo 22. prosinca 1993. nakon što su ostali u okruženju te su ih oko sat vremena kasnije strijeljali pripadnici Armije BiH koja je napala šire područje Križančeva Sela, piše Večernji list BiH. Rekao je to u završnim riječima koje je jučer počeo iznositi državni tužitelj Ivan Matešić, tvrdeći da je Tužiteljstvo uspjelo dokazati navode o odgovornosti optuženih.

Dvije žene

Za ubojstva najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se predali, kao i dva civila - žene hrvatske nacionalnosti - počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza 22. prosinca 1993. sudi se Ibrahimu Puriću, Nijazu Sivri, Ibrahimu Tarahiji, Rušitu Nurkoviću, Almiru Smajiću, Sadiku i Šaćiru Omanoviću te Kasimu Kavazoviću. Prema optužnici, Purić je bio zapovjednik 325. brdske brigade Armije BiH, Tarahija zapovjednik Trećeg bataljuna ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici zapovjednika, a ostala četvorica pripadnici brigade. Pripadnici Armije BiH ubili su Matildu Pranjković koja je toga jutra, kada se napad dogodio, snažno dozivala supruga Jaku Pranjkovića. Kata Alilović također je ubijena, o čemu je svjedočio njezin sin Ivica Alilović. Kata je ubijena metkom u leđa. O tome su svjedočili i pripadnici Armije BiH. Te dvije žene bile su civili i nenaoružane. Poslije je cijelo selo zapaljeno i opljačkano, o čemu su svjedočili mnogi svjedoci te su predstavljeni i brojni dokazi. Najintrigantniji je dio koji se tiče ubojstva dvanaest pripadnika HVO-a koji su se predali. Nakon što je Armija BiH probila liniju kod Elementare, vojnici HVO-a našli su se u okruženju u selu Šafradin. Neki koji su pokušali pobjeći ubijeni su. Nakon toga 12 vojnika odlučilo se predati. Oni su dovedeni pred kuću Nike Šafradina. Tu je počelo njihovo zlostavljanje od 20-ak pripadnika Armije BiH. Pucali su im oko nogu. To je potrajalo nekih pola sata. Nakon toga zarobljenike su odveli prema Dubravici. Neki svjedoci u sudnici su posvjedočili da su ih ubili pripadnici Armije BiH iz 325. brigade (svjedok K-5 je sve ispričao) kod kuće Džeme Sarajlića. U akciji naziva "Prozor" sudjelovali su pripadnici Krajiške brigade i odred "Manevar". Jedan od svjedoka također je rekao kako je bila zapovijed da ih se vodi u zapovjedništvo Armije BiH u Počulici, no na licu mjesta nije bilo vojne policije, što jasno sugerira kakve su bile namjere.

Citirao trojicu svjedoka

Tužitelj Matešić citira svjedoka koji je sve detaljno opisao. Vidio je kolonu zarobljenika, nakon čega ih Roki Sarajlić tjera da uđu u vojnu tranšeju te zapovijeda strijeljanje. Po istome svjedočanstvu i sam je sudjelovao u strijeljanju. Zapovjedništvo 325. brdske brigade poslije izvješćuje o strijeljanju, ali ništa ne poduzima u kažnjavanju počinitelja. Nastavak iznošenja tužiteljevih završnih riječi zakazan je za 30. svibnja, nakon čega će obrana tri dana iznijeti svoju verziju ovih događaja koji su se dogodili uoči Božića 1993. i neposredno nakon što je humanitarni konvoj "Bijeli put" napustio središnju Bosnu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije