donesena odluka

Tužiteljstvo BiH obustavilo dio istrage protiv Gorana Salihovića

Goran Salihović
22.01.2019.
u 17:38

Tužiteljstvo BiH donijelo je odluku o obustavi dijela kaznene istrage protiv bivšeg glavnog tužitelja Gorana Salihovića jer je protiv njega vođen disciplinski postupak na iste okolnosti koje je istraživalo i Tužiteljstvo, piše Klix.ba. 

Odluka je donesena prošlog mjeseca uz obrazloženje da nikome ne može biti ponovno suđeno za djelo za koje je već bio suđen i za koje je donesena pravomoćna sudska odluka, a što je propisano i Zakonom o kaznenom postupku BiH, piše BIRN BiH. 

Disciplinsko povjerenstvo VSTV je utvrdilo njegovu odgovornost u vezi s namjernim davanjem lažne ili nedovoljne informacije o prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, ali je donijelo odluku kojom se odbija tužba što se odnosi na omogućavanje vršenja dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene i za miješanje u postupanje tužitelja s namjerom opstruiranja.

Tužilaštvo je odustalo od istrage u vezi s tim je li Salihović opstruirao istragu o kupovini stana Nikole Špirića, bivšeg zastupnika u Parlamentu BiH. Tužiteljstvo je odustalo i od istrage zbog podizanja kaznene prijave protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića, s ciljem ušutkivanja ministra koji je često kritizirao Salihovićev rad.

Predmet istrage protiv Salihovića nije više ni sumnja da je opstruirao prijavu protiv Milorada Dodika, tadašnjeg premijera Vlade Republike Srpske, koji je bio osumnjičen za nezakonitu isplatu i odobravanje kredita od “Pavlović International banke”. 

Tužilaštvo je odustalo i od istrage da je Salihović bio umiješan u opstrukciju u predmetu “Bobar banka”, dajući namjerno lažne informacije javnosti u BiH.

U petak će se Salihović naći u sudnici kako bi se izjasnio o krivnji po osnovu optužnice koju je Tužiteljstvo BiH nedavno podignulo protiv njega.

Salihović je optužen da je, kao glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, u razdoblju od početka veljače 2013. do 28. rujna 2016. godine postupao suprotno Odluci o uvjetima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, odnosno prekoračio je limit potrošnje u zemlji i inozemstvu na mjesečnoj razini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije