POSTUPAK

Tužiteljii traže razrješenje, Salihović oslobađanje

16.06.2017.
u 13:55

U završnim riječima u postupku Goranu Salihoviću, Ured disciplinskog tužitelja zatražio je da suspendirani glavni tužitelj Državnog tužiteljstva bude razriješen dužnosti, dok je obrana zatražila odbacivanje tužbe.

Disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić zatražila je da Salihović bude proglašen krivim za niz disciplinskih prekršaja i razriješen dužnosti, javlja BIRN-Justice Report. 

- Ured disciplinskog tužitelja ostaje kod navoda iz tužbe, pravne kvalifikacije i zahtijeva koji su izneseni u tužbi, a to je izricanje najstrože disciplinske mjere razrješenja dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH - rekla je Kurspahić.

Salihovićev odvjetnik Rifat Konjić je predložio da tužba bude odbijena kao neosnovana.

Salihović je rekao da u toj tužbi „nema ništa, čak ni prekršaja da se na osnovu njega izrekne opomena“.

- Komisija ima povijesnu šansu da ako udovolji našem zahtjevu, pokazaće da ima pravne države i da se ništa neće raditi pod pritiskom. Ako donese drugu odluku možemo slobodno reći da je to početak kraja neovisnog pravosuđa, sljedeći tužitelj nakon nas trojice koji smo smijenjeni na ovaj način će biti sigurno tužitelj iz politike - rekao je Salihović.

 Postupak protiv Salihovića pokrenut je zbog disciplinske tužbe u kojoj se navodi da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, te da se miješao u postupanje sudije ili tužitelja.

Komisija je najavila da će odluka biti donesena u idućih mjesec dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?