Eko forum Zenica

Tužba protiv federalnog ministarstva okoliša!

zenica
30.12.2015.
u 18:30

Tužba protiv resornog federalnog ministarstva za okoliš ponesena je zbog okolinske dozvole, izdate 16. rujna, za pogon Čeličana tvrtke 'ArcelorMittala Zenica'

Zeničani će i u Novu godinu ući sa stanjem "epizode pripravnosti" zbog zagađenja zraka s povećanim crvenim i narandžastim dozama sumpordioksida SO2 i povećenom količinom prašine u zraku, ali i s brojnim drugim otrovnim elementima u zagađenom zraku, koji se tko zna iz kojih razloga ne mjere i ne pokazuju javnosti.

„Predstavnici udruženja "Eko forum Zenice" podnijeli su u zakonskom roku Županijskom sudu u Sarajevu tužbu protiv resornog federalnog ministarstva za okoliš "zbog okolinske dozvole, izdate 16. rujna, za pogon Čeličana tvrtke 'ArcelorMittala Zenica'“, priopćio je Samir Lemeš, predsjednik ovog ekološkog udruženja, javlja Zeda.

Prema njegovom obrazloženju to je učinilo udruženje, jer nitko se od nadležnih gradskih struktura nije potrudio da barem privremeno stavi van snage izdanu okolišnu dozvolu. Kao što je poznato ova dozvola je izdana usprkos uvjeravanjima iz resornog federalnog i županijskog ministarstva da do toga neće doći i da će sporna dozvola biti zamijenjena integralnom dozvolom za sve pogone ArcelorMittala.

"Morali smo podnijeti tužbu, jer da nismo učinili to mi, ova izdata dozvola bi vrijedila narednih pet godina. Nitko iz gradske uprave nije pročitao sve navedene članove izdate dozvole. Gradska uprava je morala već pokrenuti upravni spor, ali to nije učinila iako rok za pokretanje ističe danas. Gradske vlasti su najvjerojatnije odustale od pokretanja upravnog spora, jer je za to tek na jučerašnjoj sjednici gradsko vijeće je dalo ovlast gradonačelniku“, kaže Lemeš.

To je prekasno, s obzirom da u okolinskoj dozvoli stoji kako na nju nema pravo žalbe, a i rok za pokretanje upravnog spora ističe danas, napominju u Eko forumu. 

„Čisto sumnjamo da će gradske vlasti bilo što poduzeti po tom pitanju. Zato mi u tužbi tražimo proglašenje ovog rješenja nevažećim i da se obnovi postupak po zakonu, jer ni jedna naša primjedba nije uvažena, nema mjera discipliniranja zagađivača. Sada strahujemo da u narednih pet godina federalna inspekcija neće imati mehanizme djelovanja, a federalna ministrica će se prema ArcelorMittalu nastaviti ponašati kao Djed Mraz, a ne kao strogi roditelj", rekao je Samir Lemeš.

Članovi "Eko foruma Zenica" su uvidjevši da dobivaju samo prazna obećanja odlučili podnijeti tužbu, jer žele zaštititi građane Zenice, koji su ove godine imali najveće zagađenje zraka od rata do danas - s 55 uzastopnih jesenje-zimskih dana bez sunca.

"Ova godina je najgora s aspekta zagađenja i zdravlja građana u Zenici, a sve je najdirektnije vezano za stanje okoliša. Da ne bi postali rekorderi po broju dana provedenih u prekomjernom zagađenju sredine, inzistiramo na okolinskim dozvolama koje će biti učinkovite, a ne svrha same sebi i zagađivačima. Tražimo odgovornost u svrhu zaštite zdravlja građana, posebno djece i starih osoba", kaže dr. Harun Drljević, član Upravnog odbora Eko foruma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije