Banja Luka

Turski premijer Davutoglu na otvaranju Ferhadije molio se za Hrvate, Srbe, Jevreje i Bošnjake

slika
Foto: FENA
07.05.2016.
u 12:25

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da Bosna i Hercegovina i Turska imaju dosta zajedničkih kulturnih baština, a među njima je i džamija Ferhadija, i zbog toga je on sretan da može biti na njenom otvaranju, piše NAP.

Tisuće vjernika, domaćih i stranih diplomata došli su na otvaranje obnovljene džamije Ferhadija u Banja Luci, koja je srušena tijekom etničkog čišćenja u Banja Luci 1992. godine. Džamija je sagrađena u 16. stoljeću, a nalazi se na spisku UNESCO-a.

Vjernicima se obratio i turski premijer Davutoglu. On je poručio kako je Bosna i Hercegovina jedinstveno srce koje čine svi njeni narodi; Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Jevreji... Zbog toga, Banja Luka se nikada ne može odvojiti od Sarajeva, kao ni Sarajevo od Mostara. Ako bi to neko želio podijeliti, onda bi to značilo da želi podijeliti srce.

- Prije četiri godine bio je ramazan, i ja sam sa mojim prijateljima u Sarajevu rekao da kada bi cijeli svijet nestao, a ostalo samo Sarajevo, čovječanstvo ne bi propalo. Tada sam dobio veliki aplauz, prije nego je prevoditelj i preveo šta sam rekao. On me poslije pitao, kako su me ljudi razumjeli bez prevoda, a ja sam rekao da je to zbog toga što sam govorio iz srca – rekao je Davutoglu.

- Ja sam sada došao da vam ponovo progovorim od srca, ali ne samo u moje ime, nego u ime 78 milijuna Turaka. Znao je da Bosna i Hercegovina ima 78 milijuna prijatelja, koji su tu da vas podrže.

Davutoglu se prisjetio kako je vijest o rušenju Ferhadije primio u Maleziji. Oko njega su bili studenti iz BiH. Svi su bili uznemireni.

- Kasnije je u posjetu Maleziji došao i Alija Izetbegović, i onda smo zajedno plakali – rekao je Davutoglu.

Turksi premijer je rekao da BiH i Turska imaju mnogo zajedničkih kultunih objekta, i turska će pomoći da se svi oni obnove i čuvaju.

- Nema mnogo gradova u svijetu gdje su tako blizu bogomolje, kao što je to u BiH. I, ja molim Boga da svim gradovima u BiH dedne da žive ujedinjeni i u sreći i u miru. Neka Bog da svako dobro krščanima, jevrejima, muslimanima..., neka im Bog dadne da žive u miru. Molim Boga da se nikome ne ponovi tuga i žalost koja se desila u BiH – rekao je Davutoglu, piše NAP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije