Kampanja se vodi posredstvom društvenih i više elektroničkih medija

Turski mediji, bošnjački političari... vode hajku i pozivaju na bojkot izraelskih roba

30.11.2023.
u 16:44

Na društvenim mrežama, putem medija muslimanskih zemalja, ljudi bliskih s Islamskom vjerskom zajednicom, ali i nekoliko bošnjačkih stranaka vodi se sustavna kampanja u cilju pokušaja bojkotiranja proizvoda čiji su vlasnici Židovi ili pak, prema navodima istih izvora, financiraju "genocid u Gazi", piše Večernji list BiH. Te tvrdnje nisu precizno utemeljene, osim proizvoljnih navoda kako se, primjerice, u kućanstvima 98 posto Izraelaca nalaze proizvodi kompanije P&G. Sve je počelo prvih dana napada terorističke organizacije Hamas 7. listopada na Izrael, kada je ubijeno više od 1400 civila, a otete stotine te brutalnoga odgovora Izraelskih obrambenih snaga na Gazu, u kojima je, prema palestinskim izvorima, poginulo više od 10.000 osoba, uključujući žene i djecu. Tada su pojedini dužnosnici SDA pozvali na bojkot robnog lanca Bingo jer je imao u ponudi robnu marku Ariel za koju tvrde da sponzorira Izrael. To čine i vjerski dužnosnici na društvenim mrežama, kao i mediji. Najotvorenije to čini Turska radiotelevizija posredstvom svoga kanala za Balkan. Tako na službenim stranicama Turske radiotelevizije Balkan izvjesna Aida Kauković, predstavljena kao producentica u posebno snimljenom propagandnom spotu, čita objavu kako "poznati svjetski brendovi utječu na okupaciju Gaze". U pozadini su natpisi brendova i kompanija Pantene Pro-V, Fairy, Prada, P&G, Gillete, Oral B, HP, Coca-Cola, Starbucks Coffee...

HP, Coca-Cola, SAD...

- Upravo ti brendovi pomažu izraelskoj ekonomiji, a ta ekonomija je gorivo koje spaljuje Gazu i provodi genocid nad palestinskim narodom. Vodeći svjetski brendovi okupljeni pod velikim grupacijama dopiru do svakog kućanstva u svijetu. Teško je naći kućanstvo u kojemu jedan od tih brendova nije prisutan - navodi Kauković. Tvrdi se kako su tri najveća podupiratelja Izraela samo u prošloj godini ostvarila nezamislivo veliki iznos dobiti. - Samo u 2022. godini ove tri kompanije zaradile su više od 200 milijardi dolara. P&G je dio izraelskog tržišta od 2001. godine. Privukli su pozornost značajnim izraelskim ulaganjem u izraelske medicinske kompanije i centre za istraživanje. Ova marka nalazi se u 98 posto izraelskih kućanstava. Poznati brend Louis Vuitton​ investirao je milijune dolara u izraelske kompanije za proizvodnju dijamanata koje su temeljni kamen izraelske ekonomije. Dovodi se u vezu s prodajom izraelskih proizvoda Ahava koji se proizvode na okupiranom teritoriju - dodaju iz TRT-a. Istodobno, blasfemično je tvrditi da na proizvodnji dijamanata počiva izraelska ekonomija ako se zna da je ta zemlja na prvom mjestu po dostupnosti znanstvenika i inženjera, broju novoosnovanih poduzeća po glavi stanovnika i ulaganjima po glavi stanovnika. Izrael se može pohvaliti s više od 900 tvrtki u području znanosti o životu. Svake godine osniva se dodatnih 50-60 novih tvrtki. Ova zemlja je među liderima u razumijevanju i liječenju bolesti kao što su rak, Alzheimerova, Parkinsonova bolest i cistična fibroza. No, svejedno to ne smeta TRT-u za sijanje propagande. Tako su na tapet stavili i računalnoga diva HP za koji su naveli kako "osigurava računalne sustave" za održavanje rasne segregacije Palestinaca. Uz HP, posebno su naveli grupacije P&G te LVMH s pozivom za bojkot njihovih proizvoda, ali i zemalja. - Neke od zemalja koje nesebično pružaju financijsku i vojnu pomoć Izraelu su Njemačka, Italija, Velika Britanija, Francuska te, naravno, SAD - kao njegov najveći saveznik - navodi Turska radiotelevizija. Na mnogo brutalniji način javnosti se obraća ova televizija, ali i drugi mediji nastoje se obračunati sa svima koji vide stvari drugačije. Jedan od njih je gospodarstvenik Amir Gross Kabiri koji vrlo žustro i s mnogo emocija također komentira sve što se zbiva u Izraelu te beskompromisno brani stav Tel Aviva. On se zbog toga te skretanja pozornosti ponajprije sarajevskoj gradonačelnici Benjamini Karić, koja je u sukobu na Bliskom istoku zauzela samo jednu stranu, našao na meti brojnih napada, osuda i prijetnji, kako lokalnih političara tako i korisnika društvenih medija.

"Stojimo iza Kabirija"

- S velikom zabrinutošću pratimo najnovije huškačke naslove u BiH protiv gospodina Amira Grossa Kabirija, izraelskog državljanina koji radi u Bosni i Hercegovini i predsjednika Židovske općine Mostar. Čini se da su zbog ove kampanje državne institucije BiH izložene velikom nelegitimnom pritisku, čak i od najviših javnih osoba. Sve ovo jer se gospodin Amir Gross Kabiri pridružio veleposlanici Izraela u BiH gđi Galit Peleg u pozivu izabranim dužnosnicima u Bosni i Hercegovini da kategorički i nedvosmisleno osude Hamas kao terorističku organizaciju u svjetlu užasnih zločina koje je počinila 7. listopada ove godine - napisala je u pismu vlastima BiH izraelska veleposlanica za BiH Galit Peleg. Dodala je kako će Veleposlanstvo Države Izrael u Tirani pomno pratiti bilo kakvo kršenje "međunarodnih zakona i ljudskih prava protiv gospodina Amira Gross Kabirija te inzistirati da vlasti BiH osiguraju da njegova prava ne budu povrijeđena na bilo koji način. - Gospodin Amir Gross Kabiri je državljanin Države Izrael i ta država stoji iza njega - zaključili su u reagiranju iz Veleposlanstva Države Izrael.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije