Poseban summit u Istanbulu za Balkan

Turska organizira summit posvećen BiH i regiji Balkan

ub
28.03.2015.
u 09:57

Veze između društvenih i ekonomskih pitanja i regionalne sigurnosti nalazit će se u fokusu tursko-balkanskog ekonomskog summita koji će se održati 10. i 11. travnja u Istanbulu. Na summitu, na kojem će biti razgovora o sigurnosti, borbi protiv terorizma i investicijama u BiH i regiji, trebali bi sudjelovati visoki predstavnici vlasti, donositelji odluka i stručnjaci iz regije. “Vlasti tvrde da se oko 500 ljudi iz balkanske regije priključilo nasilnim islamskim ekstremistima u Siriji i Iraku, a većina ih dolazi iz Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Bugarske i Srbije. EU i Turska trenutačno rade na planovima za uspostavu bliže suradnje kako bi se spriječio tranzit stranih boraca koji iz EU i država Balkana odlaze u Tursku, a zatim se u susjednim državama priključuju Islamskoj državi Iraka i Levanta (ISIL)”, prenosi Setimes. Stručnjaci s kojima je razgovarao SES Türkiye naglasili su važnost povećanja ekonomske solidarnosti između Turske i Balkana kako bi se riješili financijski problemi poput nezaposlenosti, koji potiču novačenje od nasilnih ekstremističkih skupina i drugih kriminalnih mreža. Senada Šelo-Šabić, znanstvena suradnica na Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u Hrvatskoj, kaže da kako ekstremističke skupine postaju aktivnije, to ima manje sigurnosti za države zapadnog Balkana. “Manje sigurnosti znači manje ulaganja, jer kapital bježi s nesigurnih područja”, rekla je Šabić za SES Türkiye. “Rekla bih da su više štete lokalnim gospodarstvima u posljednjim godinama nanijeli korupcija i organizirani kriminal koji toleriraju ili štite političke elite, nego te ekstremističke skupine”, dodala je. Turska diplomacija želi već godinama imati jači interes na prostoru Balkana. Uz pomoć Amerike, vlasti u Turskoj moraju snažno politički utjecati na prostor BiH, Kosova, Albanije, temeljni je zaključak u knjizi “Strategijska dubina” čiji je autor bivši turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu. Prema toj točki, Turska, ne suprostavljajući se i ne prekidajući diplomatske odnose s Njemačkom i Rusijom, treba raditi na realizaciji regionalnih ciljeva koji se poklapaju s ciljevima SAD-a. Bliskost s Bošnjacima i Albancima, smatra Davutoglu, je glavna prednost Turske. U više navrata sadašnji predsjednik Turske Tayyip Erdogan ponovio je kako će štiti BiH i interese Bošnjaka na prostoru Balkana.

Ključne riječi

Komentara 4

SO
Sos
14:45 28.03.2015.

Zivjela RH !!!!!!

SO
Sos
14:45 28.03.2015.

Zaboli me za balkan i balkance kao i turke!!!

JM
jezero-matica
17:19 28.03.2015.

Turska kao i svi ostali gleda svoje interese! Sto su interesi:Bosnjaka,Srba i Hrvata u BiH?To je pitanje nad svim pitanjima! Ako tri naroda ne nadju odgovor na to pitanje,svak ce vrsiti manipulaciju nad njima,dok ce oni propadati! "Sto cinis zaza sebe,cini i za drugoga,a sto ne zelis sebi ne cini ni drugome"!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?