Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Turska među šest najvažnijih partnera za BiH

23. kolovoza 2017. u 17:33 0 komentara 110 prikaza
Foto: Fena

Republika Turska je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović danas nakon sastanka u Sarajevu s ministrom poljoprivrede Republike Turske Ahmetom Eşrefom Fakibabom.

Šarović je na konferenciji za medije naveo da je očekivani obim razmjene u 2017.godini 700 milijuna dolara, te da je za prvih šest mjeseci u ovoj godini taj obim veći od 650 milijuna. 

- U tom smislu možemo kazati da je zaista Turska među šest najvažnijih partnera za BiH, a posebno u oblasti poljoprivrede, jer BiH u Tursku izvozi jednu trećinu poljoprivrednih proizvoda i hrane - rekao je Šarović.

Naveo je da je 2012. godine izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane u Tursku iznosio 12 milijuna KM, a da je u 2016. godini taj iznos dostigao 270 milijuna KM, s procjenom da će taj iznos u 2017. godini preći 300 milijuna KM.

- BiH ostvaruje izvanredne rezultate u oblasti poljopriredne proizvodnje, jestivo i rafinirano ulje, brašna svih vrsta, mesa i mesnih prerađevina, glutenskog šećera - kazao je on i naveo primjer da je izvoz četiri puta veći od uvoza poljoprivrednih proizvoda i hrane iz Turske u BiH, „a da smo ukupno svoj vanjskotrgovinski bilans, odnosno, pokrivenost uvoza izvozom s nekih 12 posto prije pet godine, povećali na odličnih 60 posto“, imajući u vidu ekonomiju Turske i ekonomiju BiH.

Kazao je da BiH bilježi suficit, jer bh. izvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda u 2016.godini je blizu 300 milijuna KM, a uvozimo nešto više od 50 milijuna KM. To govori da je za nas značajan izvoz nekih proizvoda poput sirovog ulja, glutenskog šećera, mesa, brašna i žitarica - naglasio je Šarović. 

- Naši potencijali nisu iscrpljeni, zato smo danas iskoristili priliku da s ministrom Fakibabom razgovaramo o tim temema - naglasio je Šarović i dodao da je željeni obim razmjene za dvije do tri godine u iznosu od jednu milijardu dolara, kao što je planirano prije četiri godine.

Podsjetio je da su aduti BiH izvoz mesa, te istaknuo da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa osiguralo izvoz mesa za Tursku za tri godine, a u 2017.godini taj izvoz se vrši kopnenim putem preko Bugarske, a prvi konvoj je krenuo 14. srpnja ove godine, što ovaj posao čini efikasnijim. Sve ostalo, raspisivanje natječaja, odabir izvoznika je na kupcu, u ovom slučaju to je Turska.

- Od srpnja ove godine, u Tursku je izvezeno više od 1.300 tona iskoštenog mesa, i da je iz BiH u tom smislu otkupljeno oko 3.500 bikova. Više od 70 posto iz Republike Srpske, a oko 30 posto iz Federacije. – naglasio je ministar Šarović.

Turski ministar Fakibaba je zadovoljan posjetom BiH kao i važnim susretima koje je imao s dužnosnicima BiH i Federacije BiH, a ti susreti  su polučili unapređenje suradnje BiH i Turske.

Smatra da je BiH za regiju, kao i Balkan, od strateške važnosti i država kojoj Turska daje najveći značaj.

- Cjelovita BiH je za nas važna ne samo za regiju nego i za mir u cijelom svijetu – kazao je ministar Fakibaba i izrazio je uvjerenje da će veoma brzo ostvariti zajednički cilj, a to je da ukupni obim vanjskotrgovinske razmjene bude milijardu dolara.

Cilj nam je, naglasio je on, da vanjskotrgovinsku razmjenu osjeti svaki građanin BiH, da ona utječe na standard i prosperitet građana.

- Želimo prosperitet cijeloj BiH, a jedan od indikatora tog prosperiteta je i otvaranje velikog broja filijala Ziraat Banke, više od 30 u cijeloj BiH, kao i TIKA koja sa svojim projektima na izravan i neizravan način utječe na prosperitet BiH – naglasio je Fakibaba.

Izrazio je uvjerenje da je ovo samo početak razgovora s ministrom Šarovićem i da će u buduće biti više susreta i razgovora.

Najavio je za četvrtak sastanak eksperata BiH i Turske, a do kraja godine ministri Fakibaba i Šarović su najavili veliki poljoprivredni biznis forum koji će biti održan krajem ove godine u Sarajevu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.