OTVARAJU SE NOVE ŠKOLE

Turska državna zaklada gasi školske ustanove Fetullaha Gulena u BiH

18.09.2018.
u 21:35

Otvaranje Maarif škole u Sarajevu održano je danas u Sarajevu čime se nastavlja obračun između aktualne turske vlasti i obrazovnih institucija pod nadzorom najpoznatijeg disidenta Fetulaha Gulena kojega se u Turskoj sumnjiči za organiziranje terorističkoga pokreta i pokušaj državnog udara, piše Večernji list BiH. Naime, Maarif je državna zaklada iza koje stoji aktualni vrh s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Prikriveni obračun

Do sada je Maarif preuzeo preko 70 školskih ustanova diljem svijeta od Afrike, preko Azije i Europe u kojima se nastava odvijala pod ‘palicom’ Gulenovih ljudi, a službena Turska je odlučila pak preuzeti inicijativu i jačati utjecaj Ankare diljem svijeta, tako i u BiH. Nova školska ustanova u Sarajevu dio je kompleksa kampusa na Mojmilu u Sarajevu koji je za nedugo nakon rata napravljen novcima arapskih donatora za djecu koja su ostala bez roditelja. No, s vremenom se broj djece toliko smanjio da su donatori odustali od financiranja toga kompleksa. Nakon toga je Islamska zajednica odlučila dodijeliti ovaj kompleks turskoj zakladi. Na ovome mjestu tako je ustrojena predškolska, onovnoškolska te srednjoškolska ustanova. Da bi privukla što veći broj djece, zaklada Maarif je osigurala i stipendije za najnadareniju djecu, kao i one lošeg socijalnog statusa i tjelesno onesposobljene. Ovaj porast utjecaja službene Turske u BiH ima dvostruki značaj. Najprije zbog toga što se radi na eliminiranju obrazovnih ustanova koje su pod Gulenovim nadzorom, ali i jačanju utjecaja Ankare i snažnijeg povezivanja s Bošnjacima. U nekoliko posljednjih godina u BiH se praktično događa obračun s gulenistima. Sukob iz Republike Turske koji je kulminirao nakon pokušaja vojnog puča u toj zemlji u srpnju 2016. godine prelio se u BiH i od tada više sljedbenika Fetullaha Gulena strahuje od potencijalnog izručenja Turskoj pod objašnjenjem da su teroristi. U nekoliko posjeta turskih dužnosnika i tijekom ove godine upozoreno je na ‘opasnost od terorističke organizacije FETO’ koja djeluje i na području Balkana. Pod ‘nevidljivim’ pritiskom ukinuto je ili ugašeno više obrazovnih institucija u BiH.

Škola u Mostaru

Obrazovne ustanove “Bosna Sema” u BiH zbog toga su započele kampanju brisanja svakog traga povezanosti s vođom FETO-a Fetullahom Gulenom, pa su tako krajem 2016. ove ustanove promijenile vlasnika i postale američke obrazovne institucije pod imenom “Global Education”, a nedavno su ponovno promijenile vlasnike. Među prvima vlasnike je promijenila i Međunarodna osnovna škola u Mostaru, a najočitiji pritisci događali su se u USŽ-u gdje su obrazovne vlasti pravile probleme ovim ustanovama. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?