navodno zbog nestabilnosti na B. Istoku

Turković ukinula izdavanje viza u Bejrutu za hodočasnike u Međugorje

14.06.2021.
u 13:56

Počasni konzulat Bosne i Hercegovine nalazi se u glavnom gradu Libanona, Bejrutu. Njegova djelatnost umnogome je povezana s izdavanjem viza za libanonske hodočasnike, katolike koji dolaze u Međugorje. Počesto ovi hodočasnici u ovo hercegovačko molitveno središte pristižu čarter-letovima zbog drugih kompliciranih zrakoplovnih veza. No, od prije nekoliko tjedana stanovnici ove države ne mogu dobiti vize u Bejrutu, u uredu kod počasnoga konzula Ziada Isse, za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, piše Večernji list BiH. Oni sada moraju putovati u 300 kilometara udaljenu prijestolnicu države Jordan, odnosno najmanje pet sati provesti u putu, uz sve epidemiološke zapreke koje vrijede također za prelazak granice.

Nejednak odnos

Naime, građani Libanona sada vizu mogu samo dobiti u glavnome gradu države Jordan jer je tamo stalno diplomatsko-konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine. Razlog za promjenu takve odluke stigao je osobno od ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković, koja dolazi iz redova SDA. Takav nalog donesen je uz objašnjenje kako je pogoršana sigurnosna situacija na Bliskom istoku, na području Palestine, odnosno Izraela. Valja, međutim, reći kako ova odluka ministrice Turković dolazi u vrijeme kada se snažno opirala olakšavanju ulaska stranaca u BiH, što su najsnažnije upravo tražili turistički djelatnici iz Međugorja, a sve je pak ucjenjivala ukidanjem viza za državljane Saudijske Arabije. Zanimljivo je kako je istodobno donijela odluku kojom je zagorčala uvjete, odnosno gotovo onemogućila dolazak ljudi iz Libanona, a istodobno bi za Saudijsku Arabiju ukinula sve provjere. U reguliranju viznoga režima države se uglavnom drže reciprociteta. Posljednja obavijest Kraljevine Saudijske Arabije kako zbog sprječavanja širenja koronavirusa zapravo neće dopustiti nikome dolazak na ovogodišnji vjerski obred hadža također govori o krajnje neprincipijelnom odnosu na pitanje kojim se, s druge strane, pokušava tim državljanima olakšati ulazak u BiH. Valja reći kako je obveza svakog muslimanskog vjernika otići na hadž i umru u Saudijsku Arabiju. Prema službenim podacima, Bosna i Hercegovina još 2006. godine olakšala je ulazak državljanima Saudijske Arabije koji posjeduju diplomatske putovnice. Njima, naime, nije potrebna viza prigodom dolaska u zemlju. Istodobno, Kraljevina Saudijska Arabija to nije omogućila državi BiH, što ne smeta ni ministrici Turković, koja je nedavno boravila upravo u ovoj zaljevskoj državi te očito obećala ukidanje viza.

Nitko nije ukinuo vize

To je za BiH u najmanju ruku problematično budući da ona, sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, prati Europsku uniju s dodjelom bezviznog režima. Istodobno, BiH priznaje i vize koje se državljanima Kraljevine Saudijske Arabije izdaju u prostoru Europske unije te zapravo ne postoji ni jedna zemlja u ovome dijelu Europe koja je ukinula vizni režim. Sve to daje jedinstven odgovor na to kakav bi odgovor Bosna i Hercegovina trebala dati oko zahtjeva za ukidanje viza za Saudijsku Arabiju. Čak i unatoč činjenici kako se radi o turistima koji troše mnogo novca na svojim putovanjima.

Komentara 2

HA
Habuhabuhabu
14:58 14.06.2021.

Građanima BiH trebaju vize za ulazak u Liban. Isto kao i za Saudijsku Arabiju.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?