Dok je Lavrov osporavao visokog predstavnika i pravdao RS

Turković hvalila Rusiju, u SAD-u joj zatvorili vrata

22.12.2021.
u 11:16

Bosanskohercegovačka ministrica vanjskih poslova Bisera Turković "morala" je jučer slušati šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova koji je rekao kako ne priznaju aktualnog visokog predstavnika Christiana Schmidta, da se mora očuvati Daytonski sporazum i uloga konstitutivnih naroda, dok je ona poručila kako je Ruska Federacija prijatelj BiH, piše Večernji list BiH. 

Zaokret

Ne ulazeći u ovaj pomalo čudnovat obrat stavova ministrice koja u svojoj komunikaciji izvan zemlje uglavnom zastupa stavove bošnjačke strane, a počesto i samo stranke SDA, zanimljivo je kako je u Sočiju dočekana na najvišoj razini, dok je, kako tvrdi Večernjakov diplomatski izvor, istodobno u Sjedinjenim Američkim Državama nitko iz administracije nije primio, niti razgovarao s njom. "Stav Rusije je principijelan - pitanja moraju riješiti narodi u BiH, u skladu s Ustavom. Ovaj scenarij podržat će Ruska Federacija. Rusija potvrđuje svoju potporu provođenju Daytonskog mirovnog sporazuma, koji osigurava neovisnost, teritorijalni integritet, suverenitet BiH te jednakopravnost tri konstitutivna naroda i široke ovlasti dvaju entiteta", rekao je. To pak gotovo sugerira kako Moskva podržava poteze RS-a čije vlasti zapravo i žele u praksi provesti inicijativu o "širokim ovlastima dvaju entiteta". Sama Turković je pak istaknula da je "Ruska Federacija prijatelj BiH". Šefica diplomacije posljednjih duže od mjesec dana gotovo da nije dodirnula tlo Bosne i Hercegovine. Od stranačkih skupova pod egidom "Jedna si jedina", na kojim je Stranka demokratske akcije započela ranu kampanju motiviranja birača izvan zemlje ga glasuju na općim izborima sljedeće godine, do susreta na zasjedanjima Organizacije za islamsku suradnju koji je održan u Pakistanu. U međuvremenu je boravila i u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje je nazočila na skupu ministara vanjskih poslova zemalja zapadnoga Balkana. Posebno je intenzivirala susrete nakon pokretanja inicijative u Narodnoj skupštini Republike Srpske o povratu nadležnosti s države na entitet. U pravome smislu fijasko je doživjela u Washingtonu.

Hladan tuš

Tamo je, naime, pokušavala ostvariti susrete s predstavnicima administracije Joea Bidena. No, uslijedio je hladan tuš. Za nju nitko nije imao vremena niti u State Departmentu, čak ni na nižim razinama hijerarhije, a kamoli na razini državnoga tajnika. Isti odgovor dobila je i u Bijeloj kući ili pak Nacionalnoj sigurnosti. Kako bi ipak "opravdala" svoj odlazak u SAD, susrela se petero kongresnika i senatora koje lobisti dogovore za susret u roku od jednoga dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?