Hercegovački Turizam

Turizam u Hercegovini između realnosti, želja i mogućnosti

29.09.2015.
u 06:15

Teško je u Hercegovini naći oblast, osim možda ekologije, da se s više priče postižu manji učinci. Projekti, proklamacije, okrugli stolovi, savjetovanja i slični događaji o turizmu smjenjuju se godinama kao na vrpci, pri čemu se gotovo utrkuju vladin i nevladin sektor. Rezultati su mršavi, turisti dolaze i odlaze, ne uspijevamo ih čak ni izbrojiti.

Jedan od boljih viceva je statistički podatak primjerice za 2013. godinu, prema kojem je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ostvareno 202.000 noćenja!? Istodobno, pojedini načelnici se hvale stotinama tisuća noćenja, svećenici obrednim podacima... Naravno, svi bi da prihod od turizma raste, da se ima za promociju, ceste, školstvo, zdravstvo..., ali tu smo gdje jesmo.

Pomaci

Za odgovor što sve, osim nesređene države, muči ovdašnji turizam, odnosno kako bi mu se moglo pomoći, zamolili smo Stipu Primorca, predsjednika Turističkog klastera Hercegovine, udruge koja pokušava prodrmati učmalu turističku svijest.

- Evidentno je da statistički podaci ne odgovaraju stvarnosti, što i ne bi bio problem da nije u pitanju nelojalna konkurencija. Rad u sivoj zoni, rad na crno, neprijavljivanje gostiju i zaposlenika koji rade u tim tvrtkama, nama koji smo u legalnim tijekovima poslovanja stvara poteškoće. Neplaćanje boravišne pristojbe, neki još uvijek ne poznaju ni pojam fiskalne blagajne, dakle ne plaćaju ni PDV, otvaraju mogućnost niže ponude pa su prisutne i dampinške cijene.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije