Ekspanzija turizma

Turistički bum: Rastu smještajni kapatiteti u bh. turizmu

hotel
Thinkstock
24.07.2016.
u 21:35

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju

Ekspanzija turizma u BiH ne manifestira se samo kroz povećanje broja dolazaka i noćenja turista, nego i povećanje smještajnih kapaciteta. 
Vidljivo je to po nicanju novih hotela i drugih smještajnih objekata u turističkim centrima širom zemlje, a turistički bum koji se događa registrirala je i statistika. 

U posljednjih godinu dana smještajni kapaciteti u turizmu BiH povećani su za 11 posto. Turistima je u svibnju 2016. u Bosni i Hercegovini bilo na raspolaganju 16.617 soba, apartmana i mjesta za kampiranje što je za 11,0% više u odnosu na svibanj 2015. i 35.552 raspoloživa kreveta što je više za 7,6% u odnosu na isti mjesec 2015. godine, izvještava Indikator.ba. 

U svibnju 2016. u hotelima je bilo na raspolaganju ukupno 14.524 soba i apartmana što je za 6,4% više u odnosu na svibanj 2015. i 29.534 kreveta što je za 7,8% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine, podaci su Agencije za statistiku BiH. Neto stopa iskorištenosti stalnih kreveta iznosila je 25,9%. 

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju sa učešćem od 93,3%. 
U odmaralištima i sličnim objektima za kraći odmor boravilo je 2,8%, u kampovima i prostorima za kampiranje 0,9 posto, te ostalim vrstama smještaja 3,0 posto gostiju. 

S obzirom na značajan udio svie ekonomije u tirzmu, sasvim je sigurno da je broj smještajnih kapaciteta veći nego što ga prikazuje statistika, kao što je to slučaj i s ostvarenim turističkim prometom u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?