Izletište Peć Mlini

Turistička atrakcija kod Gruda idealna je lokacija za izlet i kratki bijeg od gužve na obali

30.08.2023.
u 09:57

Lagana šetnja predivnom prirodom, šum potoka i slapova, stare mlinice uz stazu, potpuno opuštanje… Nedaleko od granice s Hrvatskom, u općini Grude u Bosni i Hercegovini, smjestilo se izletište Peć Mlini, idealna lokacija za izlet i kratki bijeg od gužve na obali. Centralno mjesto i cilj šetnje je slikoviti izvor rijeke Tihaljine, smješten u dubokoj pećini. Ali svaki je korak ovim prirodnim biserom iskustvo za pamćenje. U nastavku doznajte sve o parku Peć Mlini i detalje o tome kako najbolje organizirati izlet!

PEĆ MLINI RAJ SU ZA ISKUSNE PENJAČE I ALPINISTE, ALI I ONE KOJI ŽELE SAMO PROŠETATI

Do Peć Mlina najlakše je doći iz smjera Imotskog i okolice, pa preko graničnog prijelaza Donji Vinjani ući u Hercegovinu. Od granice treba pratiti putokaz za mjesto Drinovci, a i sam park Peć Mlini ima svoje oznake. Prije nekoliko godina tu je otvoren avanturistički park, šetnice i okoliš su uređeni, a u blizini se nalazi i zip line. Stijene koje okružuju ovaj kanjon idealne su za penjače, no penjački smjerovi i uređena ferata spadaju pod vrlo zahtjevne i prikladni su samo za najiskusnije. Zato u šetnicama i lijepoj prirodi mogu uživati svi!


STAZA VODI UZ BRZACE, SLAPOVE I STARE MLINICE PO KOJIMA JE OVAJ KRAJ BIO POZNAT

Kako stoji na službenim stranicama, ulaznica za Peć Mline stoji 5 konvertibilnih maraka za odrasle (2,5 eura) i 2 KM (1 euro) za djecu. Kad smo stigli sredinom kolovoza mjesta za parkiranje je bilo sasvim dovoljno, na samom početku staze uz ugostiteljski objekt. Krenuli smo drvenom stazom i već nakon nekoliko koraka potpuno smo zaboravili na asfalt, jadransku gužvu i nesnosnu vrućinu koja je pržila tog dana. Oko nas se prostiralo zelenilo koje je stvaralo ugodan hlad, a osvježenju su pridonijeli i brzaci i slapovi koji okružuju stazu.

 

IZVOR SE NALAZI U PEĆINI, OKRUŽEN CRVENKASTIM VAPNENAČKIM STIJENAMA

Uz stazu koja vodi do izvora nalazi se nekoliko slikovitih starih mlinica, doznajemo da ih je nekad ovdje radilo čak sedam i mjesto je baš po njima dobilo ime. Tu su i klupice za odmoriti u hladu, kao i igralište za djecu. Sve je to prekrasan i opuštajući uvod za najimpresivniji dio kanjona, pećinu u kojoj izvire rijeka Tihaljina.

 

Ova zanimljiva ponornica na svom toku mijenja čak devet imena, a zadnje je Trebižat. Predivna je to hercegovačka rijeka koja se u Strugama kod Čapljine ulijeva u Neretvu. Trebižat je i rijeka na kojoj se stvaraju prekrasni slapovi Kravica, jedan od prepoznatljivih simbola BiH. Izvor Tihaljine u Peć Mlinima nalazi se u pećini, ispod crvenkastih vapnenačkih stijena visokih i do 150 metara, nakon čega se rijeka razlijeva u niz manjih slapova i brzaca.


RAVLIĆA PEĆINA JEDNO JE OD NAJZANIMLJIVIJIH PEĆINSKIH NASELJA U CIJELOJ REGIJI

Sama šetnica, iako prekrasna, nije duga i možete ju cijelu obići za nekih pola sata. No, u blizini se nalazi i Ravlića pećina, jedno od najznačajnijih pećinskih naselja u ovom kraju koju svakako dodajte u svoj obilazak. Duga je 145 metara i duboka 20 metara. U njoj je također uređena pješačka staza pa ju je lako obići i vidjeti dio arheološke baštine stare nekoliko tisuća godina. Pećina je obavijena mistikom, legendama i narodnim pričama o njezinim stanovnicima kroz povijest, od kojih su zadnji bili hajduci krajem 18. i početkom 19. stoljeća.

 

ZA ONE AVANTURISTIČKOG DUHA, TU JE NAJDUŽI ZIP-LINE U BIH. NAJAVA JE OBAVEZNA

Za one koji su avanturistički raspoloženi, a nisu vični penjanju, tu je najduži zip-line u Bosni i Hercegovini. Nalazi se nedaleko od šetnice, iznad kanjona, i sastoji se od dvije sajle ukupne dužine preko jednog kilometra. Prva, polazna sajla duga je 610 metara i na njoj je moguće postići maksimalnu brzinu od 62 kilometra na sat. Sajla koja vraća na početku točku duga je 450 metara i na njoj je maksimalna brzina kretanja 54 km/h. Cijena zip linea je 50 KM (25 eura), a prije dolaska je obavezna najaviti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije