Nove perspektive razvoja turizma uslijed jačanja zračne povezanosti

Turist u Hercegovini dnevno ostavi 128 KM, a Zračna luka generira 8 milijuna KM

turisti u Hrvatskoj
Sasa Miljevic/PIXSELL
21.04.2024.
u 16:54

Zračna luka Mostar sa Zračnom lukom Sarajevo te uz potporu USAID-a radila je analizu koja je u fokusu imala generiranja prihoda od turizma, a koja je dovela do iznenađujućih podataka i procjena koje idu u prilog tvrdnjama kako zračni promet može biti važan dio mozaika ojačavanja ukupne turističke slike.

Razvoj gospodarstva
U kontekstu Hercegovine direktor Zračne luke Mostar Marko Đuzel otkriva nam kako je analiza pokazala da jedan turist na području Hercegovine u prosjeku ostavi 128 maraka za jedan dan. Kada se taj podatak umnoži s najavama o broju putnika koji bi ove godine mogli stići preko Zračne luke Mostar, mogu se izvući zaključci koji jasno govore o strateškom značaju daljnjeg ulaganja i proširenja poslovanja mostarske zračne luke. Naime, procjene su kako će preko Zračne luke Mostar u ovoj godini proći oko 40 tisuća putnika, odnosno 20 tisuća dolaznih, a kada se taj broj pomnoži s tri dana, koliko u prosjeku ostaju turisti, te 128 maraka koje ostavljaju po danu, dođe se do podatka kako Zračna luka Mostar može u ovom području generirati gotovo osam milijuna maraka. A procjene su kako taj iznos u realnom vremenu i stvarnim uvjetima može rasti i do oko devet milijuna maraka. A ovakvi prihodi koji će imati izravan utjecaj na gospodarske tokove u ovom dijelu BiH, na pomoć lokalnom gospodarstvu, proizvodnju hrane, obrte i sve druge oblike priređivanja rezultat su pomnog planiranja koje je za cilj imalo stavljanje u funkciju svih potencijala koje Mostar, kao poželjna aviodestinacija, ima, prvenstveno zahvaljujući svojem položaju koji je svojevrsno raskrižje važnih prometnih pravaca, ali i grad iz kojega je u kratkom razdoblju moguće posjetiti brojne prirodne i kulturno-povijesne znamenitosti. I to sve u vremenskom rasponu od dva do tri sata vožnje. Od Međugorja kao središta vjerskog turizma, preko povijesno značajnih gradova kao što su Počitelj, Ljubuški i Stolac pa do samog Mostara koji se nameće kao regionalno značajno turističko središe. U potonjem slučaju poljoprivredna djelatnost, a osobito proizvodnja vrhunskih vina, može biti značajan dio motora pokretača razvoja lokalnog gospodarstva. Prije nekoliko dana svečanim programom u organizaciji Grada Mostara, Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, USAID-ova Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini i članica Vinske ceste Hercegovine proslavljena je prestižna titula europskog grada vina Dionisio 2024. Ovu titulu dodjeljuje Europska mreža gradova vina (RECEVIN). Titula europskog grada vina Dionisio nije samo dokaz kvalitete vina proizvedenih u mostarskom području već i posvećenosti Mostara očuvanju i promicanju vinogradarske baštine. Ovo priznanje slijedi uspješni mandat Toulousea kao europskog grada vina Dionisio 2023., što pozicionira Mostar u srce europske vinogradarske kulture i otvara nove puteve za kulturni i ekonomski razvoj.

Novi hubovi i linije
Zračna luka Mostar od ovoga proljeća bit će, kao što je poznato, izravno povezana s četiri velika međunarodna zračna huba, odnosno urbana središta koja omogućuju daljnje povezivanje s nizom drugih destinacija diljem Europe, ali i svijeta. U kontekstu redovitih linija treba istaknuti onu koja povezuje Mostar i Zagreb, a koja, kao što je poznato, otvara sasvim nove perspektive kada je riječ o ostvarivanju brze i učinkovite veze s nizom drugih velikih gradova Europe i svijeta. Naime, Croatia Airlines dio je najveće svjetske alijanse “Star Alliance”, što u prijevodu znali da putnici iz Mostara u kratkom razdoblju mogu doći do niza drugih velikih europskih i svjetskih središta. Iz Mostara će uskoro letjeti i flota tvrtke Sky Alps koja će imati letove za Rim, Veronu, Bari i München. Od travnja se uspostavlja linija za Bari, od 30. travnja za München i Veronu, a od 2. svibnja 2024. godine izravnim letovima povezat će se Rim i Mostar.

U Bariju se uvelike vesele mogućnosti ostvarivanja izravne zračne povezanosti s Mostarom.

- Pokretanje ove nove zračne veze između Barija i Mostara - izjavio je predsjednik Zračne luke Puglia Antonio Maria Vasile - putnicima neće samo ponuditi povoljnu opciju putovanja između dvaju odredišta, već će pridonijeti i jačanju gospodarskih veza, kulturnih, turističkih, ali, prije svega, vjerskih. Mostar se od danas, 15. travnja, pak uvezuje i s izravnom zračnom linijom s Beogradom, što također donosi mogućnost povezivanja s drugim središtima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije