Granična policija BiH

Turci zlorabe bezvizni režim s BiH kako bi ilegalno stigli do EU

19.08.2017.
u 07:00

 Broj osoba koje ilegalno pokušavaju prijeći granicu Bosne i Hercegovine u svega nekoliko mjeseci povećan je za gotovo osamdeset posto. Prema podacima Granične policije BiH, u prvih šest mjeseci 2017. prilikom ilegalnog prelaska državne granice (ulaz i izlaz) pripadnici Granične policije BiH otkrili su 172 osobe, što je za 77,31% više nego u istom razdoblju 2016. kada je registrirano 97 osoba. “Zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnoga prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, Granična policija BiH uvela je privremenu mjeru pojačane kontrole i obveznog pregleda svih teretnih motornih vozila koja u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore koja je doprinijela konkretnim rezultatima u suzbijanju ilegalnih migracija”, navodi ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić. Dodaje kako su otkriveni ilegalni migranti državljani 18 zemalja, a među njima su bila 53 državljana Pakistana, 30 Afganistana, 12 Sirije, 10 Turske, tri Iraka, 17 osoba s područja Kosova... Galić se osvrnuo i na mogućnost većeg priljeva izbjeglica u BiH. “Operativna saznanja GP BiH i drugih bh. organa, obavještajni podaci i izvješća EUROPOL-a, IOM-a, FRONTEX-a i drugih relevantnih međunarodnih organa ukazuju na to da BiH trenutačno nije izložena masovnom migracijskom pritisku ili riziku. Ipak, aktualna situacija u Srbiji i Makedoniji, gdje već dulje vrijeme boravi veliki broj migranata “zaglavljen” na balkanskoj migracijskoj ruti, ukazuje na moguće aktivnosti migranata među kojima je i pronalazak alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i tranzit preko teritorija BiH. Najveći broj ilegalnih migranata iz zemalja visokog migracijskog rizika otkriven je na području u nadležnosti postrojbi Trebinje i Bijeljina. Slučajevi evidentirani u 2017. ukazuju na to da ilegalni migranti u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama, nastoje koristiti teritorij BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU”, kaže Galić. Dodaje kako se uz navedeno, u kontinuitetu evidentiraju slučajevi državljana Turske koji zlorabe bezvizni režim s BiH nastojeći da nakon legalnoga ulaska u BiH ilegalno nastave putovanje ka zemljama zapadne Europe. Granična policija BiH aktivno radi na sprečavanju krijumčarenja državljana Turske, što najbolje ilustrira realizirana međunarodna akcija “Bosfor”. “U ovoj akciji pod pokroviteljstvom SELEC-a, koja je trajala više mjeseci, sudjelovale su Turska, Bugarska, Rumunjska, Mađarska, Albanija, Crna Gora, Srbija, Hrvatska i BiH. U povodu uspješno realizirane akcije “Bosfor”, odnosno “Kabataš”, kako su je nazvale policijske agencije drugih zemalja, SELEC je Graničnoj policiji BiH uručio drugu nagradu za uspješnu borbu protiv prekograničnog kriminala, čime smo prepoznati kao vrlo uspješna agencija među brojnim na području jugoistočne Europe.

Policijskim službenicima Granične policije BiH, koji su radili “Bosfor”, uručeni su Certificate of Honor za doprinos u borbi protiv organiziranog prekograničnog kriminala, a rukovodstvu i srebrna i brončana medalja SELEC-a. Graničnoj policiji BiH SELEC je uručio i novčanu nagradu kao priznanje za trud i ostvarene rezultate policijskih službenika”, zaključio je Galić

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?