U njemu su pronađene muške stanice

Trudnički mozak novim istraživanjem dobio novu dimenziju

29.06.2017.
u 16:34

U svijetu današnjih medicinskih istraživanja pojavila su se i dva vrlo zanimljiva koja se bave nakupinom tuđih stanica u mozgu, odnosno nakupinom muškog DNA u ženskome mozgu, javlja Net.hr.

Prijašnja istraživanja potvrđuju da je to česta pojava u miševa, a nedavno provedena istraživanja da do toga dolazi i u ljudi.

Prva studija

Prvo je istraživanje provedeno na 59 umrle žene između 32 i 101 godine starosti. Njih je 26 bilo potpuno neurološki zdravo dok je 33 imalo Alzheimerovu bolest. Važno je napomenuti kako ginekološki podaci nisu bili dostupni za sve žene te se ne može sa stopostotnom sigurnošću tvrditi je li ili nije li za to odgovorna trudnoća s muškim fetusom. Utvrđeno je, međutim, da fetalna DNA može prodrijeti kroz krvnu moždanu barijeru i dospjeti u mozak. Pojava je muškog DNA dosta česta pojava jer ju je imalo 63% žena, a najstarija je osoba, u kojoj je pronađen, imala 94 godine. Također je utvrđeno da nakupina muških stanica nije postojala u žena koje u bolovale od Alzheimera.

Druga studija

Drugo je istraživanje provedeno na zdravim i živim ženama. Žene su bile podijeljena u četiri skupine: grupa A koja je rodila samo žensku djecu, grupa B koja je imala spontani pobačaj, grupa C koja je imala izazvani pobačaj i grupa D koja nikada nije bila trudna. Muški je DNA pronađen u svim grupama, a bio je najveći kod grupe C. Smatra se, prema tome, da se uzroci nakupine muških stanica u mozgu mogu povezati ne samo s trudnoćom već i s drugim faktorima: pobačajem, bratom blizancem koji je nestao tijekom trudnoće, starijim bratom čiji se DNA prenio putem majčine krvi ili seksualnim kontaktom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije