dramatično spašavanje

Trudnici otkazala pluća, spasili je liječnici UKC RS-a pa rodila blizance

ukc rs
04.07.2023.
u 19:50

Liječnici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske spasili su trudnicu kojoj su u 25. tjednu trudnoće otkazala pluća, a ona je na svijet donijela blizance, priopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

- Zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu, stručnosti i vještinama naših medicinskih profesionalaca te opremljenosti naše ustanove spašena su tri života u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Riječ je o trudnici koja je uspješno oporavljena od teškog otkazivanja pluća te je na svijet u 32. tjednu trudnoće donijela blizance - priopćeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Dodaju kako su trudnici u 25. tjednu trudnoće otkazala pluća te da je žurno zbrinuta u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane.

- Na životu je bila održavana zahvaljujući mehaničkoj ventilaciji, nakon čega je zbog kompleksnosti općeg stanja priključena na VV ECMO uređaj (venovenska ekstrakorporalna membranska oksigenacija) – "umjetna pluća". Važno je naglasiti kako su u medicinskoj literaturi iznimno rijetko opisani ovakvi slučajevi - navode u priopćenju iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Navode kako su nakon 14 dana liječenja u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane i potpunog oporavka trudnice, liječenje i briga o njoj nastavljeni u Klinici za ginekologiju i porodništvo.

- Zahvaljujući našim ginekolozima na svijet su uspješno došle dvije prijevremeno rođene bebe o kojima su se nastavili brinuti naši pedijatri intenzivisti i pedijatri neonatolozi - stoji u priopćenju iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?