Tuga u Posavini

Trudnica preminula uslijed tromboembolije plućne arterije

12.05.2020.
u 11:00

Tragična i bolna vijest o smrti trudnice iz Vidovica Marije J., koja je iza sebe ostavila troje malodobne djece i neutješnog supruga, još odjekuje Posavinom. Nemjerljiva tuga ušla je u obitelj u kojoj nema mjesta ni za koga i ni za što, osim za misli o majci i supruzi. “Kako će to moje srce izdržati?”, dovoljno opisuje jačinu boli supruga izrečenu bliskim prijateljima.

Ipak, kako javnost zanima kako se dogodila takva tragedija, službene informacije zatražene su u Županijskoj bolnici Orašje koja se oglasila demantijem, a prenosimo ga u cijelosti:

Demanti na napise pojedinih društvenih portala na kojim su iznesene netočne činjenice vezane za rad bolnice i osoblja, prvenstveno liječnika i medicinskih tehničara:

Dana 7. 5. 2020. godine u 7 sati i 30 minuta nakon pada u dvorištu Županijske bolnice Orašje, M. J. iz Vidovica, koja je viđena na kamerama bolnice, bolnički djelatnici u roku od 1 minute stigli su do pacijentice. Pacijentica dovezena na hitni prijam Županijske bolnice Orašje gdje se pristupilo hitnim medicinskim dijagnostičkim procedurama. 10 minuta od momenta ulaska u Županijsku bolnicu Orašje pacijentica izgubila svijest. Krenula je reanimacija pacijentice u trajanju od 45 minuta u kojoj je sudjelovao tim od šest specijalista i gdje je sve urađeno po pravilima medicinske struke.

Međutim, dugotrajna reanimacija nije uspjela vratiti vitalne funkcije, te je konstatirana smrt pacijentice u 8 sati i 25 minuta. Od ravnatelja Županijske bolnice Orašje tražena je medicinska obdukcija, na koju je muž pristao. Medicinska obdukcija je urađena dana 8. 5. 2020. godine na kojoj je konstatirana masivna plućna tromboembolija plućne arterije, a tromboza vezana za rani stadij trudnoće je osnovni uzrok tragične smrti preminule. To jutro je bio prvi kontakt Županijske bolnice Orašje s pacijenticom, do tada nijednom nije bila upućivana ni pregledana u Županijskoj bolnici Orašje.

Trudnoća je vođena u vanjskoj privatnoj poliklinici te su stoga netočni navodi da je vraćena iz bolnice zato što nikada nije upućena u Županijsku bolnicu Orašje. Prema podacima dobivenih od muža, pacijentica je dan ranije bila u hitnoj službi Doma zdravlja Orašje gdje je pregledana, odrađeni su joj osnovni laboratorijski nalazi i EKG, odakle je vraćena na kućnu njegu.

Pacijentica je naručena da sutradan uradi kompletne laboratorijske nalaze u Domu zdravlja Orašje zbog čega se i zatekla u dvorištu bolnice koje je zajedničko Županijskoj bolnici Orašje i Domu zdravlja Orašje. Ovo priopćenje javnosti je isključivo radi demantiranja netočnih informacija na raznim društvenim portalima i zbog razjašnjavanja i iznošenja relevantnih i pravih podataka te da bi se spriječila zloupotreba ovog tragičnog događaja radi samopromocije pojedinaca. Zatražen je pristanak od najbliže obitelji preminule koja je dala pristanak na objavu ovog demantija - navodi se u priopćenju za javnost koji potpisuje ravnatelj Županijske bolnice prim. dr. med. Perica Jelečević.

Dr. Anđelko Živković, voditelj šefa Odjela kirurgije i u svojstvu zamjenika ravnatelja Županijske bolnice Orašje, potvrdio nam je da pacijentica nikada nije bila upućena prema Županijskoj bolnici Orašje.

- Pacijentica koja je, nažalost, preminula nikada nije bila ranije pregledana u Bolnici Orašje, nikada se nije obratila ni na jedan šalter ni u ambulantu. Trudnoća je vođena u vanjskoj privatnoj poliklinici i nema nikakve dokumentacije i niti je imala dokumentaciju sa sobom o vođenju te trudnoće ni bilo kakvim komplikacijama. To jutro, kako Bolnica Orašje dijeli dvorište s Domom zdravlja Orašje, na kamerama je zamijećeno da je mlada ženska osoba prilikom hoda samo pala, kolabirala. Hitno je pristupljeno po pravilima struke i procedurama, o čemu smo izvijestili javnost. Patolog iz Opće bolnice Vukovar potvrdio je da je glavni uzrok smrti masivna plućna tromboembolija. Uzrok takve tromboembolije je početak stvaranja tromba u venama maternice. Nažalost, u takvim slučajevima, čak da je pacijentica i bila na operacijskom stolu, nije je bilo moguće spasiti - tvrdi dr. Živković.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?