opasno prskanje voća

Trovanja pčela više neće biti - Fojničani smještaju košnice u malinjake

13.04.2019.
u 11:39

Da malinari i pčelari mogu zajedno, potvrđuju aktivnosti pčelarske zadruge “Radilica” u Fojnici.

Širenje djelatnosti

Pčelar Milenko Bilić prije nekoliko godina zabilježio je značajno trovanje pčela zbog prskanja maline te ga je ono potaknulo da pokuša promijeniti postojeće prakse u svojoj lokalnoj zajednici. U suradnji s USAID/Sweden FARMA II projektom, zadruga “Radilica” organizirala je radionice za malinare ohrabrivši ih tako i na širenje djelatnosti na pčelarstvo.

- Kod nas u Fojnici došlo je do ekspanzije sadnje maline i povećane uporabe pesticida. To je izravno ugrozilo pčelinje zajednice jer je znano da je pčela najveći oprašivač. Odlučili smo donirati nekoliko košnica pčelarima, kroz suradnju ih obučiti i napraviti iskorak. Išli smo s razmišljanjem da povećamo broj malinjaka u kojima imamo pčele, tako ćemo svi dijeliti iste izazove, a onda i zajedno imati korist - kaže Bilić.

- Jednostavno, sve se promijeni kada voćari imaju svoje pčele. Pažljivije biraju sredstva, koriste pesticide koji nisu štetni za pčele, pridržavaju se preporučenih termina za prskanje i samo nekoliko takvih promjena u ponašanju unaprijedi zaštitu i zdravlje pčela u okolini. Sada se prskanje obavlja navečer nakon sedam sati te ujutro do sedam sati. Nema više prskanja u vrijeme cvjetanja, rezultati na terenu već se vide - dodaje Bilić.

Danas pčelari i malinari fojničkog kraja više surađuju pa se i svijest o značaju pčela povećala. Prema dostupnim analizama, prinos maline povećava se za 81 posto ako se košnice drže u malinjaku.

- Pčelu odbija prskanje, a konačni rezultat je taj da to utječe na prinose na malini. Kada proizvođači shvate da pčela donosi korist, a ne štetu, da doprinosi prinosima, onda je znatno lakše naviknuti ljude da više paze - zaključuje Bilić.

Pozitivna priča

Zbog korištenja pesticida pčelama prijeti izumiranje. Posljedice toga su gubici prinosa poljoprivrednih kultura i izumiranje samoniklih biljaka. Priče poput ove iz Fojnice daju nadu da će se stanje promijeniti, priopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?