Blagdanski kalendar ponovno nam je išao na ruku

Tri produljena vikenda za zimovanje bez godišnjeg odmora

02.01.2017.
u 07:21

Kako god se kalendar “namjesti” u Bosni i Hercegovini, kraj jedne i početak druge godine znače mnogo neradnih dana, i to za sve narode i građane, piše Večernji list BiH.

Možda ponajviše razloga za zadovoljstvo mogu imati katolici jer su u prilici tri blagdana povezati s vikendom i tako u svega petnaestak dana dobiti tri mini odmora. Prvo je Božić, koji je ovaj put bio u nedjelju, “neradno” prenesen na ponedjeljak, a ponegdje i na utorak. Novogodišnji vikend prenosi se na ponedjeljak i utorak pa će mnogima prvi radni dan u novoj godini biti tek srijeda, 4. siječnja. Sveta tri kralja blagdan je koji ove godine pada u petak, što znači da je treći produljeni vikend za katolike pred nama. Kraj prosinca i početak siječnja mnogi zaposlenici, posebice u administraciji na svim razinama, koriste i za godišnji odmor. Lako je izračunati kako uz nekoliko “sačuvanih” dana godišnjeg odmora povezanih s vikendima i blagdanima mnogi mogu sebi organizirati dvotjedni ili čak trotjedni izostanak s posla. Za razliku od mnogih zapadnih zemalja, u BiH ne postoje kolektivni odmori u tvrtkama za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana pa sve ovisi o pojedinačnom smislu za planiranje i snalažljivosti. Da su se mnogi snašli, pokazuju brojni uplaćeni turistički aranžmani na europskim skijalištima ili u toplijim krajevima.

Ove godine je, dakle, katolicima bilo najlakše organizirati produljene vikende i odmore, ali ni drugi nisu u puno težoj poziciji. Muslimani, pravoslavci, kao i svi ostali, također imaju četverodnevni novogodišnji odmor. U Sarajevu, gdje je smještena glavnina administracije, i petak, 30. prosinca, faktički je bio neradni jer su tog dana organizirane uglavnom uredske zabave, a iza podneva skoro da je nemoguće bilo naći ikoga na radnom mjestu u institucijama.

Tradicionalno već, za radnike u Republici Srpskoj, siječanj je mjesec odmora. U šali ga mnogi nazivaju i “sveti siječanj” jer, zbog velikog broja pravoslavnih svetaca i slava, većinu dana se ne radi.

Naravno, pravoslavni blagdani bi trebali biti neradni samo za Srbe, odnosno pravoslavce u ovom entitetu. No, kako su oni u izrazitoj većini, neradni dani odnose se na sve. Tako će već u petak, na pravoslavni Badnji dan, malo tko raditi u RS-u. Zbog božićnog vikenda i proslave “Dana RS-a”, neradni će biti i ponedjeljak, a za neke i utorak. Već 13. siječnja, u petak, novi je neradni dan zbog dočeka Pravoslavne nove godine, a tu su i pojedinačne slave, zbog kojih se u siječnju u RS-u više odmara, a manje radi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije