važno je redovito čistiti

Tri načina za čišćenje i odčepljivanje sudopera

sudoper
Shutterstock
04.03.2024.
u 09:42

Sigurno vam se dogodilo da operete suđe, pospremite i očistite kuhinju, ali i dalje se šire neugodni mirisi i onda shvatite da je to iz odvoda sudopera. Masnoća od ostataka hrane, ali i kamenac nakupljaju se u cijevima pa je važno redovito čistiti sudoper. Ova tri trika olakšat će vam čišćenje.

1. Aluminijska folija

Na Internetu se već neko vrijeme dijeli najlakši i najbrži trik za uklanjanje kamenca iz sudopera, a radi se o jednoj jeftinoj namirnici koju vjerojatno već imate kod kuće - aluminijskoj foliji, piše Skuhaj.hr.

Naime, umjesto spužvice, za pranje svih površina u sudoperu koristite toplu vodu, deterdžent za pranje posuđa i aluminijsku foliju. Možete raditi kuglice od nje u veličinama koje vam trebaju kako bi dobro očistili sve dijelove. Na kraju nanesite neko antibakterijsko sredstvo i sve će biti savršeno čisto.

2. Limun i soda bikarbona

Tekućinu koja čisti odvode i uklanja neugodne mirise možete napraviti sami od dva jeftina i pristupačna sastojka, a to su limun i soda bikarbona.

Iscijedite sok iz 1 do 2 limuna i procijedite ga kako biste uklonili koštice. Sok zagrijte u mikrovalnoj pećnici 30 sekundi, a ako nemate mikrovalnu slobodno ga zagrijte na štednjaku, ali ne dugo jer sok treba biti topao, ne vruć.

Zatim dodajte 2 žlice sode bikarbone, ali postupno jer će zapjeniti. Dobivenu smjesu izlijte u odvod i ostavite da djeluje sat vremena. Isperite toplom vodom i uz jednostavan trik riješili ste se neugodnih mirisa iz odvoda.

3. Soda bikarbona i ocat

Australska mama Carolina McCauley otkrila je kako u nekoliko minuta popraviti sudoper u kojem voda sporo protječe kroz odvod. Ova mama, koja za sebe kaže da je opsjednuta čišćenjem, tvrdi da će vam ovaj trik pomoći ukloniti naslage hrane i ulja iz sudopera i uz to učiniti da predivno miriši.

U odvod sudopera stavite žlicu sredstva za pranje posuđa. Zatim dodajte pola šalice sode bikarbone i dvije šalice bijelog octa. Zatim čistom krpom prekrijte odvod na deset minuta kako bi sastojci djelovali. Na kraju isperite lončićem punim vruće vode. No jedan je korisnik komentirao da, iako trik djeluje, morate ga ponavljati svaki tjedan kako biste održali čiste cijevi sudopera.

Naravno, ako imate veći problem sa sudoperom, svakako je najbolje pozvati vodoinstalatera da ga pogleda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije