Istraživanje

Tri dana su potrebna da se pojave simptomi zaraze omikron sojem

koronavirus
Damir Spehar/PIXSELL
02.01.2022.
u 19:21

Ovo je manje razdoblje inkubacije u odnosu na delta i druge sojeve

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama proveli su istraživanje kojim su utvrdili da se simptomi zaraze omikron sojem koronavirusa pojave nakon tri dana.

Ovo je manje razdoblje inkubacije u odnosu na delta i druge sojeve. Njihovi simptomi se u prosjeku pojave nakon pet dana od trenutka zaraze. Istraživanje je objavljeno u CDC-ovom tjednom izvješću o morbiditetu i mortalitetu (MMWR).

U istraživanju je sudjelovalo šest osoba iz istog domaćinstva za koje se sumnjalo da su zaraženi. Važno je napomenuti da je samo jedna osoba bila u potpunosti cijepljena. Nakon genomskog sekvenciranja uzoraka ustanovljeno je da su svi zaraženi omikron sojem. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su zatim dokazali da su se simptomi pojavili nakon tri dana, prenosi Klix.

Podaci CDC-a nisu jedini koji ukazuju na kraće razdoblje inkubacije omikrona. Institut za javno zdravstvo Norveške (NIPH) analizirao je simptome 111 ljudi koji su prisustvovali božićnoj zabavi. Većina je bila potpuno cijepljena, a 73 posto njih bilo je pozitivno na omikron. Nitko se nije ozbiljnije razbolio, a simptomi su se pokazali u roku od tri dana, prenosi Health.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?