najnovija anketa

Tri četvrtine građana BiH želi u EU, potpora godinama ne pada

stanovništvo
28.01.2021.
u 21:16

U Federaciji taj cilj podupire 87 posto, u Republici Srpskoj 55 posto, a u Brčko Distriktu 83,6 posto građana, prenosi Hina.

Tri četvrtine građana Bosne i Hercegovine podupire pristupanje Europskoj uniji, pokazala je anketa objavljena u četvrtak, i ta potpora godinama ne pada iako zemlja zbog političkih prijepora sporo napreduje prema članstvu.  

Prema istraživanju Uprave za europske integracije (DEI), 75,6 posto ispitanika bi na referendumu glasalo za priključenje EU-u.

U Federaciji taj cilj podupire 87 posto, u Republici Srpskoj 55 posto, a u Brčko Distriktu 83,6 posto građana, prenosi Hina. 

Najveće prednosti EU-a su jamstvo trajnog mira i političke stabilnosti, sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala te poštivanje zakona i propisa, smatraju zagovornici članstva, a protivnici ističu veće troškove života i poreza. 

Gotovo polovica ispitanih smatra da će najveću korist od ulaska zemlje u EU imati mladi ljudi, a četvrtina političari.

BiH nema status kandidata za članstvo u EU-u, a Europska komisija je kao uvjet za to postavila 14 kriterija, uključujući izmjenu izbornog zakona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?