U samo tri godine

Trgovanje dionicama u BiH poraslo za 27%

VL
Autor
Željko Andrijanić
25.06.2017.
u 17:00

Brokerske kuće posljednjih godina i u BiH imaju sve više posla. Trgovanje je, ako usporedimo prošlu godinu s, primjerice, 2013. naraslo za oko 30 posto. To su i za Večernji list potvrdili iz Sarajevske burze gdje svakodnevno primaju zahtjeve za trgovanje.

Burzovno trgovanje

- Broj dnevno obavljenih transakcija na SASE varira te nije moguće govoriti o općenitom broju transakcija na dnevnoj osnovi. Međutim, tijekom 2016. godine trgovano je s 13,337.767 dionica, 2015. - 12,499.940 dionica, 2014. - 10,866.817 dionica te 2013. - 10,106.898 dionica, što su podaci na osnovi kojih se može zaključiti da je evidentan rast u trgovanju dionicama na Sarajevskoj burzi. Navedeni broj trgovanih dionica odnosi se na redovito burzovno trgovanje, dakle u te podatke nije uključen broj dionica kojima je trgovina obavljena preko izvanrednih dražbi, kao ni izvanburzovne transakcije, govore za Večernji list iz Sarajevske burze. Što se tiče samog procesa investiranja, to se može učiniti izravno preko jedne od brokerskih kuća koje su članice Sarajevske burze. - Danas na tržištu ima mnogo registriranih brokerskih kuća, stoga treba razmisliti koju brokersku kuću izabrati. Osnovni kriteriji prilikom odabira brokerske kuće trebaju biti cijene i razina usluga koje nude te poslovanje iste. Kada ste odlučili tko će vas predstavljati na burzi, potrebno je otići u tu brokersku kuću i s njom potpisati opći ugovor o posredovanju.

Izdavanje naloga

Taj se ugovor potpisuje samo prvi put kada se dolazi u brokersku kuću radi izdavanja naloga, stoji u uputama za trgovanje na SASE-u. Nakon što se sve to napravi, brokerska kuća dodjeljuje jedinstvenu identifikacijsku lozinku koju može znati samo trgovac i ovlašteni broker prilikom izdavanja naloga. Kada izdajete nalog, potrebno je naznačiti vrijednosni papir koji želite kupiti ili prodati, cijenu, datum do kojeg nalog treba vrijediti i količinu dionica. - Nakon što izdate nalog, brokerska kuća vam izdaje potvrdu o primitku naloga. Broker nakon toga unosi nalog u Burzovni trgovinski sustava - BTS. Nakon što je nalog ispunjen, broker vam to javlja i priopćuje cijenu po kojoj je osoba kupila ili prodala dionice. Procesa je niz, ali mnogi se suvereno u to upuštaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije