Smilje u Hercegovini

Trenutačna otkupna cijena smilja je 2,5 KM , moguć je pad cijene i na 1,5 KM

16.05.2017.
u 07:00

Uz stalnu borbu za što bolju otkupnu cijenu smilja za brojne poljoprivredne proizvođače u Hercegovini uslijedila su nova iskušenja u vidu aktivnosti oko reguliranja certifikata i organske proizvodnje, piše Večernji list BiH. Upravo je certifikat o organskoj proizvodnji jedan od glavnih uvjeta za siguran plasman eteričnog ulja na međunarodno tržište. Tako bi hercegovačko ulje od smilja uskoro trebalo dobiti certifikat o organskoj proizvodnji, a što je dio zahtjeva koje traži inozemno tržište na kojem je hercegovačko ulje već odavno pronašlo svoje mjesto. Proizvođači smilja koji žele dobiti certifikat organske proizvodnje trebaju se prijaviti organskoj kontroli, a gdje će dobiti set pitanja na koja proizvođači trebaju odgovoriti. Ukoliko dobiju certifikat o organskoj proizvodnji, moći će svoje ulje lakše izvoziti na zahtjevna tržišta EU, a i šire. To je jedan od zaključaka sa sastanka na kojem se razgovaralo o organskoj proizvodnji i certificiranju eteričnog ulja, ali i otkupnim cijenama smilja.
“ Preko organske kontrole iz BiH izveze se preko 5 milijuna eura. Taj podatak govori kako certificirana organska proizvodnja definitivno ima svoje mjesto na inozemnom tržištu.” istaknula je Mersida Musabegović, ravnateljica organske kontrole “OK” BiH. Za uzgajivače smilja i dalje dosta polemike izaziva otkupna cijena smilja koja će za ovu godinu iznositi oko 2,5 KM, a što je svakako manje od onoga što su bile želje i planovi na samom početku. U kratko vrijeme u mnogim hercegovačkim mjestima niknule su ogromne plantaže smilja. Sve je više onih koji napuštaju redovitu proizvodnju voća i povrća te se okreću podizanju plantaža smilja koje je sve popularnije na području Hercegovine.
“Cijena od 2,5 KM je u ovom trenutku i realna sukladno svim kretanjima na tržištu eteričnih ulja koje za naše prilike još uvijek nije dovoljno istraženo. Sve ovisi o kretanjima cijena eteričnih ulja, a to onda izravno utiče na cijenu smilja na ovim prostorima. Svjedoci smo da ljudi ulažu ogromna sredstva, a i prerađivački su kapaciteti ogromni. No, sve to pada u drugi plan kada se zna da domaće institucije vlasti još uvijek ne prate dovoljno ove poslove s proizvodnjom i preradom smilja.”-poručuje Enver Zele, uzgajivač i prerađivač smilja iz Stoca te izražava strah da cijena smilja uskoro može biti i manja od ovih aktualnih 2,5 KM. Do berbe smilja ostalo je oko mjesec dana, a i dalje nije jasno kako će se odvijati stvari s plasmanom eteričnog ulja na strano tržište.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije