Busovača

Trend iseljavanja iz župe nastavio se i u 2015.

iseljavanje
19.01.2016.
u 06:45

Župa svetog Ante Padovanskog u Busovači, čije se granice podudaraju s granicama ove srednjobosanske općine, nažalost, jedna je od brojnih župa Vrhbosanske nadbiskupije koja nakon rata bilježi stalan trend pada broja župljana. U odnosu na prijeratnih devet tisuća vjernika, prema statistikama rađenim nakon posljednjeg blagoslova kuća, broj vjernika smanjio se za gotovo trećinu i trenutačno ih je ukupno 6587. U župi Busovača živi ukupno 2367 katoličkih obitelji, podaci su župnog ureda. Samo u prošlog godini, u odnosu na 2014., broj vjernika u Busovači bio je manji za 442, piše Večernji list BiH.

Tugu zbog trenda iseljavanja, koji se nastavio i u prošloj godini, oni koji su ostali ne kriju. Među njima je i fra Dominko Batinić, župnik župe Busovača.
Fra Dominko kaže da, iako je neizmjerno tužan zbog trenda osipanja vjernika, ne osuđuje one koji su odlučili otići, odnosno razumije njihove razloge koji su uglavnom ekonomske prirode.
U Busovači je pronaći posao iznimno teško, a za mnoge i nemoguće. Prijeratni nositelji gospodarskog razvitka ne rade, a Busovljaci koji su prije rata dobrim dijelom radili u Zenici, nakon rata nisu mogli računati na posao o ovom nekad izrazito industrijskom gradu. Bez razvitka gospodarstva i novih radnih mjesta, o zaustavljanju trenda iseljavanja iz župe Busovača, kao i većine drugih župa Vrhbosanske nadbiskupije, teško je govoriti. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije