Istraživanje pokazalo

Trećina osoba pije antibiotike koji im nisu propisani, to nam dolazi na naplatu

tablete
Foto: shutterstock
11.01.2024.
u 12:07

Jedna od tri osobe koristi antibiotike koji im nisu propisani, navodi se u ranijem istraživanju koje je uradila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) za europsku regiju, piše Večernji list BiH.

Naime, samo dvije trećine osoba u 14 zemalja europske regije SZO, koje su sudjelovale u nedavnom istraživanju, izjavile su da su svoju posljednju kuru antibiotika dobile uz liječnički recept. Istraživanje je provedeno u Albaniji, Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, BiH, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji, Tadžikistanu, Turskoj i Uzbekistanu.

Samo na području EU/EEA više od 35.000 osoba svake godine umre kao izravna posljedica infekcija koje su postale neizlječive antibioticima. Ako nastavimo trošiti antibiotike trenutačnom brzinom, izvjesno je da ćemo se suočiti s povratkom u razdoblje kada antibiotici nisu postojali i kada je obična bakterijska infekcija, poput upale pluća, mogla biti smrtonosna. Zato antibiotici, možda, neće više biti djelotvorni kada ih budemo trebali u budućnosti, upozorili su ranije iz Instituta za javno zdravstvo RS-a, a to nam, izgleda, polako dolazi na naplatu...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?