Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Trećina nezaposlenih brisana zbog smrti, umirovljenja, odlaska u zatvor ili inozemstvo

30. prosinca 2016. u 07:00 0 komentara 156 prikaza

Od početka godine do 30. 11. 2016. u FBiH s evidencije Zavoda za zapošljavanje brisano je 123.408 osoba, od čega je zaposleno 86.454. U RS-u ove godine s popisa nezaposlenih “precrtano” je 54.482 ljudi, od čega je njih 28.362 uspjelo pronaći posao. Više od trećine nezaposlenih u BiH, točnije 63.074, brisano je iz drugih razloga, a ne zaposlenja.

Razlozi brisanja

Povratak u školske klupe, odlazak na odsluženje zatvorske kazne ili u inozemstvo trbuhom za kruhom te odlazak u mirovinu neki su od razloga zbog kojih nezaposleni budu brisani s evidencije zavoda za zapošljavanje. Po spomenutim osnovama, brisano je s evidencija u cijeloj BiH 75.558 osoba u 2015. godini. Samo u Republici Srpskoj mirovinu je na zavodima za zapošljavanje dočekalo 2717 osoba, a njih 1764 prestale su tražiti poslove, jer su morale otići na odsluženje zatvorskih kazni. Zbog smrti su brisane 403 osobe. Čak 16.838 osoba izbrisano je sa zavoda samo u RS-u jer je proglašeno trajno nesposobnima za rad. Uključivanje u redovito školovanje, stjecanje višeg stupnja obrazovanja ili zapošljavanje u inozemstvu također su među čestim razlozima za brisanja sa zavoda za zapošljavanje.

Ne odbijaju poslove

Međutim, pretpostavlja se da je broj onih koji odu preko granice trbuhom za kruhom mnogo veći, jer mnogi od njih nisu bili na evidenciji zavoda. Prema službenim podacima, BiH su napustila 3884 stanovnika u devet mjeseci ove godine. Zemlju najčešće napuštaju medicinari, koji u inozemstvu rade kao njegovatelji. Da među nezaposlenima nema mnogo probirljivih, potvrđuje i to da je u cijeloj Republici Srpskoj samo dvoje uklonjeno s popisa jer su odbili raditi u svojoj struci. Zanimljivo je da su po ovoj osnovi samo u prvih osam mjeseci 2012. brisane 94 osobe. Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kazao je za Glas Srpske da je jedan od problema domaćeg tržišta rada to što mnogi, a posebno mladi, nemaju povjerenja u zavode za zapošljavanje. “Mnogi se javljaju na zavode samo zbog zdravstvenog osiguranja. S druge strane, značajno je više onih koji se uopće nisu prijavili na evidenciju nezaposlenih jer sumnjaju da će im to koristiti prilikom zaposlenja”, ističe Pavlović. Dodaje kako je činjenica da nemamo dovoljno učinkovite mjere zapošljavanja, ali i da evidencije na zavodima ne prikazuju apsolutno stvarnu sliku stanja u oblasti nezaposlenosti.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.