UTJEČE NA VEZU

Trebate li se brinuti ako ste u vezi, a neko se vrijeme niste seksali? Evo što kažu stručnjaci

04.11.2018.
u 19:45

Jasno je kako seks ima važnu ulogu u ljubavnim odnosima, a njegovi pozitivni učinci mogu trajati i do 48 sati

Ljudi nerijetko postanu anksiozni kad su u vezi, a ne spavaju s partnerom po nekoliko dana pa se postavlja pitanje je li odnos uistinu bolji kad se partneri češće seksaju.  

Prema pisanju Vicea, jedna je žena rekla kako se osjeća fantastično tijekom seksa s partnerom, a ako prođe nekoliko dana bez spolnih odnosa, počne se brinuti: 

- Budući da radimo u različitim smjenama, često zaspimo u različito vrijeme i jednostavno nemamo vremena za intimnost. I to je ponekad u redu, međutim nekad mi bude nelagodno. Imam osjećaj da ga gnjavim s tim problemom, iako me on uvjerio da nije tako. 

Dodala je kako taj osjećaj anksioznosti i nelagode nestane kad nakon nekoliko dana opet spavaju te joj se opet čini da je sve u najboljem redu. Treba li se stvarno brinuti ili je osjećaj pretjeran? 

Nedavna istraživanja pokazala su kako seks ima važnu ulogu u ljubavnim odnosima i zadovoljstvu vezom, a Andrea Meltzer sa Sveučilišta u Floridi uvela je jedan novi pojam - "sjaj poslije seksa" koji se odnosi na pozitivne učinke seksa, a oni mogu potrajati i do 48 sati. 

Ova znanstvenica u obzir je uzela dva paralelna istraživanja - u jednom je bilo 96 bračnih parova, a u drugom njih 118. One koji su tek nedavno zaplovili u bračnu luku zamolila je da vode seks-dnevnike u koje će zapisivati koliko se često seksaju, koliko su seksom zadovoljni i koliko su općenito zadovoljn vezom. 

Meltzer je uočila kako su parovi najzadovoljniji vezom u prvih 48 sati od zadnjeg seksualnog odnosa. Dodala je i kako je odnos u vezi postaje bolji narednih četiri do šest mjeseci. Znanstvenica je dodala:

- Ovo je istraživanje važno jer pokazuje kako seks pomaže u međusobnom povezivanju partnera. Taj "sjaj" nakon seksa jednak je kod svih, odnosno na njega ne mogu utjecati spol, dob, dužina veze, kao ni dužina odnosa, čak ni osobnost partnera. 

Ako se ne seksate redovito, to se može odraziti i na vašem tijelu. Naime, gubi se libido, odnosno želja za seksom, a kod žena koje ulaze u menopauzu može se dogoditi da im oslabe vaginalni mišići. Budući da seks tijekom menstruacije smanjuje grčeve, a tijekom orgazma maternica se grči pa ispusti više krvi, time grčevi se smanjuju, a ponekad i prestaju. 

Prema pisanju Bustela, istraživanja su pokazala da kod starijih muškaraca nedostatak seksa može razviti erektilnu disfunkciju. Zaključno, istraživanja su pokazala da osobe koje se ne seksaju redovno lošije reagiraju na stres.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije