U BiH ove godine samo osam transplantacija

Tražit će uključivanje privatnih klinika u transplantaciju organa

operacija
ilustracija
09.10.2022.
u 19:36

Još dvije transplantacije urađene su u UKC-u Tuzla, i to je ukupno 8 ove godine, što je jako mali broj, kazao je za Faktor Tomislav Žuljević, predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

- Riječ je o transplantacijama bubrega jer u BiH već 13 mjeseci nije urađena ni jedna transplantacija jetre. To je zapravo najveći problem jer izvor organa su osobe koje preminu u jedinicama intenzivnog liječenja. Mnogo je ljudi koji čekaju na transplantaciju, a nemaju žive donatore, posebno kada je u pitanju jetra, ali i transplantacija srca o čemu se godinama govori i priprema - navodi. U najtežoj su situaciji oni koji čekaju transplantaciju jetre jer oni nemaju alternativu, odnosno zamjenu, kao što je to slučaj s onima koji su na dijalizi.

- Gdje je problem - trebalo bi pitati menadžere kliničkih centara, zbog čega već godinama nemamo barem približnu brojku iz 2016. ili 2017. kada je rađeno 30-ak transplantacija godišnje. Ne možemo doći ni blizu Eurotransplanta s ovakvim rezultatima. Bez minimalno 15-ak kadaveričnih transplantacija godišnje ne možemo se zaista niti približiti Eurotransplantu - ističe. Iako su odustali od prosvjeda, u Udruzi ističu kako nisu odustali od traženja rješenja, a jedno od njih je uključivanje privatnih klinika u transplantaciju organa.

- S prijedlogom ćemo upoznati i nadležne u Ministarstvu zdravstva FBiH, a prije toga obaviti razgovor s kvalitetnim privatnim klinikama. Vodimo se time, ako privatne klinike u inozemstvu mogu raditi transplantacije, zašto i naše ne bi mogle, s obzirom na to da imamo 2,5 mil. KM u Fondu solidarnosti za ovakve procedure, što znači da smo financijski pokriveni. Ako barem jedna privatna klinika kaže kako su spremni, mi ćemo ići s takvim zahtjevom prema Ministarstvu. Naravno, prije toga klinika mora dobiti sve potrebne dozvole - objašnjava. Ako to ne uspije, tražit će da se svim pacijentima plati transplantiranje u inozemstvu. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?