pronašla ga djevojka

Traži se rješenje za mladunče medvjeda pronađenog u Hercegovini

medjvjed
Foto: klix.ba
19.04.2016.
u 14:29

Članovi kluba Extreme Sport Sarajevo uputili su apel građanima BiH da im pomognu nakon što je njihova poznanica pronašla mladunče medvjeda u lošem stanju i bez majke. Problem je što u BiH ne postoji procedura za prijavljivanje pronalaska žive divlje životinje, niti postoji rezervat za ugrožene vrste gdje bi se životinja izmjestila.

Kako je rekao Esad Tajić, direktor Zoološkog vrta Pionirska dolina, rado bi pomogli u udomljavanju, ali njima nije dozvoljeno jer nemaju potrebne uvjete prema europskim standardima, prenosi Klix.ba

"Nemamo uvjete i standarde jer kod nas je napravljen objekt za tri medvjeda. Problem je što ne postoji državni rezervat na kom bi boravile ugrožene životinje i mladunčad. U svim zemljama postoje površine od 200-300 hektara za te svrhe, a mi to nemamo. Nemamo ni karanten na granicama za egzotične vrste koje ljudi krijumčare, već ga imaju zoološki vrtovi", kazao je Tajić dodavši kako bi najbolje bilo obratiti se Bingu u Tuzli koji gradi zoološki vrt.

Članovi Extreme Sport kluba kažu kako djevojka koja ga je pronašla strahuju da će mladunče medvjeda stradati ako ga vrati u prirodu, te da će ga lovci ubiti. Ne smiju ga ni zadržati jer bi time prekršila zakon.

"U kontaktu smo s mnogim stručnim osobama i udruženjima i čekamo da vidimo šta će odlučiti djevojka kod koje se nalazi. Medvjed je pronađen u Hercegovini", rekli su nam iz Extreme Sport kluba.

Sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu za Klix.ba kažu da oni mogu samo pomoći ako je potrebna neka vrsta liječenja, ali da nemaju kapacitete za duže zadržavanje divljih životinja.

U Hrvatskoj postoji Velebitsko utočište za mlade medvjede Kuterevo čija je misija pružiti utočište za medvjeđe siročiće i zaštita medvjeđeg staništa, no komplicirane su procedura prijevoza životinje preko granice i ulaska u drugu državu. Za to su potrebni brojni dokumenti koje izdaju nadležna ministarstva u suradnji sa veterinarskom stanicom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?