Čerkez primila kazalištarce

Traži se načini kako kroz novu županijsku strategiju kulturu podići na višu razinu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
10.03.2016.
u 07:00

Mladi, lijepi, razdragani, radišni…, materijalno siromašni, a bogati duhom, entuzijazmom, talentom, upornošću, ljubavlju, uspjesima… Tako bi se, naime, mogla “oslikati” kazališna družina Gradskog kazališta mladih iz Viteza. Osnovani su prije desetak godina i to je tada u Vitezu ocjenjivano utopijom, kao nešto što je osuđeno na neuspjeh te hirom nekolicine mladih ljudi, članova Udruge mladih “Enter”. No, na sreću, brzo se pokazalo da nisu bili u pravu, a sve više mladih Vitežana tražilo je, kroz sve zahtjevnije audicije, mjesto u sve popularnijem GKM.

Počeli su redati uspjehe koji su postajali sve brojniji, vrjedniji na bh., ali i na međunarodnoj sceni. I malo po malo, ova kazališna družina izrasta, čak bismo rekli izrasla je, u kulturni brend ne samo Viteza nego i šireg područja SBŽ. Vježbaju, glume, nastupaju, gostuju, organiziraju…, rade “sve i svašta” vezano uz kazalište. Dvorana im je neuvjetna, no to njima nije prepreka na najljepši mogući način predstavljati i promovirati svoj Vitez, svoju središnju Bosnu pa i BiH. Stotinjak ih je aktivnih u nekoliko dobnih skupina, a treba li uopće reći da u GKM nitko nije zaposlen niti je tko na neki način plaćen.

Posjet ministrici

Pozvala ih je županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Katica Čerkez, koja je godine svoga rada provela u SŠ u Vitezu koji sada veći dio članova ovog kazališta pohađa. I skupa s voditeljom Ivanom Sajevićem, ujedno i idejnim začetnikom GKM, njih osmero bili su ministričini gosti, darovali joj crvenu ružu i kazali joj kako su svaki put, kada je vide na predstavi, a vide je često, dodatno motivirani, sretni, zadovoljni. A ministrica voli mlade, pedagoginja je, voli kazalište, raduje se njihovim uspjesima i podržava ih te će ih i dalje podržavati, rekla je, u svakom pogledu. Kaže kako se u Ministarstvu traže novi putovi i načini kako kroz novu županijsku strategiju kulturu podići na višu razinu gdje će i GKM naći mjesto koje im, po svemu što rade i čine, i pripada.

Djelovanje GKM

Voditelj Ivan Sajević upoznao je ministricu s radom i djelovanjem GKM kroz koji je, do sada, prošlo, radilo i djelovalo dvije ili, pak, od samog osnivanja do danas, između 400 i 500 osnovaca i srednjoškolaca. A četvero istaknutih, talentiranih i ambicioznih svoj životni put vezalo je uz kulturu, uz kazalište i uspješno studiraju kazališnu umjetnost u Tuzli, Zagrebu i u Australiji. Članovi GKM, sedam djevojaka i jedan mladić, viteški srednjoškolci, kazali su ministrici uz ostalo: - Kazalište je naša druga obitelj, drugi dom, tu smo se našli, tu veći dio slobodnog vremena živimo, radimo…, putujemo, družimo se, radujemo, veselimo…, ponekad i tugujemo. No, sve to međusobno dijelimo, držeći se one pjesnikove – “podijeljena radost dvostruko je veća, a podijeljena bol (kada je bude, a bude je) dvostruko je manja”. Posjet Travniku završili su posjetom sjedištu Skupštine SBŽ gdje ih je s radom i djelovanjem upoznao voditelj GKM, inače zastupnik u Skupštini SBŽ Ivan Sajević. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije