Krišto uputila novu apelaciju

Traži se brisanje odredbi Ustava FBiH kako Bošnjaci ne bi mogli preglasavati Hrvate na izborima

12.01.2018.
u 10:00

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto dostavila je Ustavnom sudu BiH novu apelaciju kojom je osporila odredbe Ustava Federacije BiH koje utvrđuju da se iz svake županije bira po jedan izaslanik iz svakoga naroda, što je identično ranijoj odluci Ustavnog suda u apelaciji Bože Ljubića kojom je potvrđeno kako je na taj način ranije bilo moguće da brojniji Bošnjaci nadglasavaju Hrvate.

24:36.000

Ova apelacija dolazi u trenutku kada su bošnjačke i probošnjačke stranke predstavile navodnu inicijativu za provedbu presude Ustavnoga suda BiH po Ljubićevoj apelaciji u federalnom Parlamentu gdje su kanile preglasati Hrvate, čak i unatoč tome što je taj prijedlog Zakona o izbornim jedinicama posve suprotan ovoj presudi jer se upravo temelji na tome da, primjerice, ponovno BP županija, u kojoj žive 24 Hrvata po posljednjem popisu, i Posavska županija, u kojoj je 36.000 Hrvata, biraju identično - jednog izaslanika, što je razlika u vrijednosti glasa od 1400 puta. Krišto je za Večernjak potvrdila kako je podnijela apelaciju tvrdeći kako...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?