Policija utvrdila da je u bosanskom proljeću sudjelovalo manje od 20 tisuća ljudi

Traže odgovorne za prosvjede, ali i smjenu vlade FBiH

huligani,neredi na utakmici
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
26.02.2014.
u 09:26

Rasprava se vodila o održanim prosvjedima i broju sudionika

Nedavni prosvjedi građana, a posebno eskalacija nasilja i uništavanje nekoliko objekata županijskih i državnih institucija očekivano su izbili u prvi plan zasjedanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

SBB napustio sjednicu

Već na početku zasjedanje je otišlo u neočekivanom smjeru jer su zastupnici SBB-a nezadovoljni odbijanjem zahtjeva da se raspravlja o smjeni Vlade FBiH i amnestiji uhićenih prosvjednika, osim onih za koje se utvrdi da su rušili i palili imovinu, napustili sjednicu. Iz SBB-a najavljuju da neće nazočiti ni budućim zasjedanjima sve dok se ove točke ne stave na dnevni red. Iz SDP-a su se usprotivili ostavci federalne Vlade jer bi to, kako kažu, značilo rušenje institucija izvršne vlasti.

Bez zastupnika SBB-a Zastupnički dom je razmatrao sigurnosnu situaciju u FBiH, a uvodna izlaganja imali su entitetski ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš i ravnatelj Federalne uprave policije Dragan Lukač. Prema Kurteševim riječima, sinkroniziranost napada ukazuje na činjenicu da demonstracije u nasilnom dijelu nisu bile spontane, već planski pripremljene.

- To mora biti predmet analize čiji rezultat trebaju biti činjenice koje će istražna tijela utvrditi, a organizatore nasilnog dijela sankcionirati - poručio je Kurteš dodavši kako postojeća organizacijska struktura policijskih snaga u FBiH nije funkcionalna.

Najgore iza nas

Lukač je, pak, iznio podatak da je na prosvjedima 7. veljače u više gradova u BiH sudjelovalo oko 19.350 osoba, dok je na prosvjedima od 5. do 20. veljače ukupno bilo 42.442 ljudi. Tijekom prosvjeda 7. veljače ozlijeđeno je 208 građana i 283 policijska službenika.

-Ja kao ravnatelj FUP-a odgovorno tvrdim da je ono najgore iza nas. Imat ćemo još problema i rješavat ćemo ih sa sigurnosnog stajališta dosta uspješno. Naši zakoni ne reguliraju u bilo kojem smislu ovakvu situaciju. Vlada može donijeti uredbe u uvjetima ratnog stanja ako se Parlament ne može sastajati?! Suzbijanje međužupanijskog kriminala, posebno terorizma je u isključivoj nadležnosti FUP-a. Mi smo sve naše objekte zaštitili, nijedan od objekata nije oštećen. Ja nisam nadležan nijednom policijskom ravnatelju u županijama - zaključio je Lukač.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?