Divljanje cijena hrane

Traže krizni stožer za poljoprivredu u BiH, situacija je alarmantna

poljoprivreda
11.03.2022.
u 20:09

Divljanje cijena može se zaustaviti samo ponudom roba, konkretno hrane - objašnjava Selimović

Kao što imamo krizne stožere za koronavirus, treba nam krizni stožer za proljetnu sjetvu, odnosno za poljoprivredu jer je vremena sve manje, upozorio je magistar agroekonomije Suad Selimović iz Županijske poljoprivredne komore Tuzla, piše Večernji list BiH.

Dodaje kako je velika pozornost posvećena zaštiti od koronavirusa iako se nisu svi razboljeli, niti će, a s druge strane, divljanje cijena hrane svih nas se dotiče jer svi moramo jesti.

- Moramo zasijati što više, u protivnom nam prijeti siromaštvo zbog previsokih cijena hrane. Cijene će rasti, a mi nemamo robne rezerve da to zaustavimo. Ograničavanje marži nije rješenje jer ćemo tako uništiti trgovce. Ako šleper brašna sada stoji 10.000 KM, a trgovac ga proda za 12.000, kada bude kupovao sljedeći šleper, koštat će 15.000 i on je u dubiozi. Divljanje cijena može se zaustaviti samo ponudom roba, konkretno hrane - objašnjava Selimović koji je i tajnik Udruge za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Navodi kako je rađena kalkulacija za Tuzlansku županiju po kojoj je potrebno 30 milijuna KM da se održi razina proizvodnje mlijeka i mesa.

- Proračun Federacije BiH još nije usvojen, a planirano je oko 120 milijuna za potporu poljoprivredi. To je povećanje od samo 19 milijuna KM jer smo ranije imali 101, a potrebno je 300 milijuna. Tuzlanska županija izdvaja za poticaje osam milijuna, imamo obećanje da će se ići do 10 milijuna, a potrebno je 30 - objašnjava Selimović. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?