Prosvjed upozorenja

Traže da Gabela bude međunarodni prijelaz

granica
Foto: VL FOTO
06.04.2014.
u 09:57

Hrvatska nije uopće odgovorila na zahtjev za prekategorizacijom graničnih prijelaza koje su zatražile vlasti u BiH nedugo nakon stupanja novog režima prijelaza

Da bi se nesmetano mogao odvijati svakodnevni život, ići u škole, raditi na raznim poslovima, stanovnicima pograničnih naselja u Hrvatskoj, a napose u BiH bi najbolje bilo da posjeduju dvostruke dokumente, prijavljene adrese u obje zemlje, dva vozila s različitim pločicama... Upravo zbog toga što je s ulaskom Hrvatske u EU došlo do stvaranja zidova, oko 1000 mještana naselja uz granicu s Hrvatskom blokirali su jučer dva granična prijelaza prema Metkoviću tražeći da Gabela dobije kategoriju prijelaza za međunarodni promet. Blokada M-17 kod Međunarodnog graničnog prijelaza Doljana i malograničnog prijelaza u Gabeli između Metkovića i Čapljine potrajala je sat vremena.

Prosvjednici ističu da tijekom ljetne sezone, kada veliki broj građana ide na more, moraju duže od dva sata čekati na prijelaz granice u Doljanima. - Građani su iznimno nezadovoljni i na njihove zahtjeve nije bilo nikakvih odgovora od vlasti u Hrvatskoj. Naš svakodnevni život, škole, poslovi su vezani uz Metković”, rekao je Ante Karlović iz koordinacije mjesnih zajednica općine Čapljina. Objasnio je da su vlasti u BiH pokrenule pitanje prekategorizacije graničnih prijelaza, no da nije uspostavljeno posebno međudržavno povjerenstvo koje bi razmatralo ova pitanja. Karlović je dodao kako su skupe pogranične propusnice s kojima mogu prijeći preko malograničnog graničnog prijelaza u Gabeli, te da ih veliki broj građana Čapljine ne može dobiti iako imaju svakodnevne poslove i obveze u Hrvatskoj ili su osuđeni na višesatna čekanja u Doljanima.

Od 1. travnja ove godine stupila na snagu obveza da svi građani BiH i RH koji žive u području pet kilometara od granice preko malograničnih prijelaza moraju imati nove pogranične propusnice, što se odnosi i na mještane koji žele prijeći granicu u Gabeli. Jedan od prosvjednika slikovito je to objasnio kako bi bilo najjednostavnije da kupi stan u Metkoviću i da se prijavi u tome gradu kako bi mogao nesmetano prelaziti granicu. “No, novca za to nemam, proizvodim paprike, rajčice i drugo povrće”, rekao je. Prosvjednici su ukazali i kako je Gabela u zadnji trenutak izgubila kategoriju međunarodnog graničnog prijelaza te da je naknadno promijenjeno da to bude Bijača – Vid Prud zbog zahtjeva vlasti iz Hrvatske. Od prošle godine mještani naselja uz granicu u Gabeli, Doljanima, Višićima imaju problema s prijelazom granice.

Pomoć su im obećali iz općine i državnih vlasti koje su zatražile prekategorizaciju još dva granična prijelaza s RH. Predstavnici prosvjednika u Čapljini nisu isključili nove drastičnije poteze mještana s potpunom blokadom graničnih prijelaza i slobodnog prolaza kroz Neum za vrijeme turističke sezone.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije